Gyors vacsora maradékból ? avagy, a galuska (nokedli) utóélete ? Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
sponsored links
A csirkepörkölt mellé rendszeresen, több galuskát (nokedli) készítek, mivel tudom, hogy ha elfogy a pöri, akkor a maradékból isteni finom tojásos nokedli lesz, egy kis füstölt szalonnával (mindig így készítem, Ati kimondottan így szereti).
Viszont, egy hirtelen ötlettõl vezérelve, most nem így végezte, hanem egy nagyszerû sonkás-kukoricás sajtmártásban fürdõzve. Mondanom sem kell, amilyen gyorsan elkészült, olyan hamar el is tûnt.
Az a jó ebben a mártásban, hogy nagyon sokféleképpen variálhatjuk. Rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthetõ, ráadásul nagyon finom. Készíthetjük kukorica helyett brokkoli, vagy karfiol rózsákkal, zöldborsóval, cukkinivel, de akár friss, vagy szárított gombafélékkel is. Többféle sajttal és más-más fûszerezéssel. A család garantáltan hálás lesz érte, bármilyen összeállításban is tesszük eléjük, az asztalra. Természetesen, ha nincs maradék galuskánk, akkor pár perc alatt azt is elkészíthetjük, de ha nincs kedvünk pepecselni vele, fõzzünk hozzá tésztát.
Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Hozzávalók 4 személyre:
4 adag maradék galuska (nokedli) tészta
15 dkg sonka
10-12 dkg sajt (én edamit használtam)
10 dkg kukorica (nálam fagyasztott)
2 teáskanálnyi aprított petrezselyemzöld (nálam fagyasztott)
1 duci gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
2 csapott evõkanál liszt
3-4 dl tej
frissen reszelt szerecsendió
só, bors
Elkészítés:
A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelõn lereszeljük.
Egy magasabb falú serpenyõben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk, (besamel mártást készítünk) majd felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sûrû mártást kapjunk, de ne felejtsük el, hogy a sajt is sûríteni fog rajta és teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk. Még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. Ízesítjük sóval, frissen õrölt borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük a gerezd fokhagymát is.
az elkészült mártás
Hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük, hogy elolvadjon benne, majd beletesszük a sonkát és a kukoricát is.
Pár perc alatt készre fõzzük, majd a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
a hozzáadott galuskával
A galuskát hozzáforgatjuk, megvárjuk, míg jól összeforr és már tálalhatjuk is.
Tálaláskor még, plusz megszórhatjuk reszelt sajttal is, de anélkül is tökéletes.
Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Pizza házilag: sonkás bazsalikomos, csirkemájragus
Sütõtökös, sonkás házi metélt, bazsalikommal
Rozmaringos, sonkás-zöldséges rántotta
Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával
Babkrémmel töltött gõzgombóc, paprikás sajtmártással
Viszont, egy hirtelen ötlettõl vezérelve, most nem így végezte, hanem egy nagyszerû sonkás-kukoricás sajtmártásban fürdõzve. Mondanom sem kell, amilyen gyorsan elkészült, olyan hamar el is tûnt.
Az a jó ebben a mártásban, hogy nagyon sokféleképpen variálhatjuk. Rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthetõ, ráadásul nagyon finom. Készíthetjük kukorica helyett brokkoli, vagy karfiol rózsákkal, zöldborsóval, cukkinivel, de akár friss, vagy szárított gombafélékkel is. Többféle sajttal és más-más fûszerezéssel. A család garantáltan hálás lesz érte, bármilyen összeállításban is tesszük eléjük, az asztalra. Természetesen, ha nincs maradék galuskánk, akkor pár perc alatt azt is elkészíthetjük, de ha nincs kedvünk pepecselni vele, fõzzünk hozzá tésztát.
Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Hozzávalók 4 személyre:
4 adag maradék galuska (nokedli) tészta
15 dkg sonka
10-12 dkg sajt (én edamit használtam)
10 dkg kukorica (nálam fagyasztott)
2 teáskanálnyi aprított petrezselyemzöld (nálam fagyasztott)
1 duci gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
2 csapott evõkanál liszt
3-4 dl tej
frissen reszelt szerecsendió
só, bors
Elkészítés:
A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A sajtot nagyobb lyukú reszelõn lereszeljük.
Egy magasabb falú serpenyõben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk, (besamel mártást készítünk) majd felöntjük annyi tejjel, hogy kellemesen sûrû mártást kapjunk, de ne felejtsük el, hogy a sajt is sûríteni fog rajta és teljesen csomómentesre keverve összeforraljuk. Még krémesebbé tehetjük, ha a tej egy részét egy kis tejszínnel helyettesítjük. Ízesítjük sóval, frissen õrölt borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és belereszeljük a gerezd fokhagymát is.
az elkészült mártás
Hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük, hogy elolvadjon benne, majd beletesszük a sonkát és a kukoricát is.
Pár perc alatt készre fõzzük, majd a végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
a hozzáadott galuskával
A galuskát hozzáforgatjuk, megvárjuk, míg jól összeforr és már tálalhatjuk is.
Tálaláskor még, plusz megszórhatjuk reszelt sajttal is, de anélkül is tökéletes.
Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban
Még több finomság:
Pizza házilag: sonkás bazsalikomos, csirkemájragus
Sütõtökös, sonkás házi metélt, bazsalikommal
Rozmaringos, sonkás-zöldséges rántotta
Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával
Babkrémmel töltött gõzgombóc, paprikás sajtmártással