Gyors tejes-vajas kifli
sponsored links
Hozzávalók 8 darabhoz:
30 dkg liszt
2 dl tej
20 g friss (vagy 4 g száraz) élesztõ
20 g olvasztott vaj
1 kk só
1 kk cukor
tej a kenéshez
durva só vagy magvak a szóráshoz
A langyos tejbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt, megkeverjük és pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet keverõtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott langyos vajat, majd az élesztõs tejet. Alaposan kidagasztjuk, cipót formálunk belõle, majd 2-3 mm vastag kört nyújtunk belõle. Pizzavágó segítségével 8 cikkre vágjuk, minden cikket a szélesebb felétõl elindulva hosszában megnyújtva szorosan feltekerjük. Sütõpapíros tepsibe helyezzük a kissé meghajlított kifliket, tejjel megkenjük õket, majd nejlonzacskót húzunk a tepsire. Ahhoz, hogy a nejlon ne ragadjon a tésztához, a tepsi közepébe egy magas vizespoharat helyezünk.
A sütõt felhevítjük 220 C fokra, eltávolítjuk a nejlont és a poharat, ismét megkenjük a kifliket tejjel, megszórjuk a durva sóval, vagy amivel akarjuk és ropogós-pirosra sütjük õket.
Az elsõ 5 perc után visszavettem 200 C fokra a sütõ hõmérsékletét.
Köszönöm Gabojszának ezt a pazar receptet, igazi békebeli kifli, amelyrõl csak álmodni mertem (eddig).
30 dkg liszt
2 dl tej
20 g friss (vagy 4 g száraz) élesztõ
20 g olvasztott vaj
1 kk só
1 kk cukor
tej a kenéshez
durva só vagy magvak a szóráshoz
A langyos tejbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt, megkeverjük és pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet keverõtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott langyos vajat, majd az élesztõs tejet. Alaposan kidagasztjuk, cipót formálunk belõle, majd 2-3 mm vastag kört nyújtunk belõle. Pizzavágó segítségével 8 cikkre vágjuk, minden cikket a szélesebb felétõl elindulva hosszában megnyújtva szorosan feltekerjük. Sütõpapíros tepsibe helyezzük a kissé meghajlított kifliket, tejjel megkenjük õket, majd nejlonzacskót húzunk a tepsire. Ahhoz, hogy a nejlon ne ragadjon a tésztához, a tepsi közepébe egy magas vizespoharat helyezünk.
A sütõt felhevítjük 220 C fokra, eltávolítjuk a nejlont és a poharat, ismét megkenjük a kifliket tejjel, megszórjuk a durva sóval, vagy amivel akarjuk és ropogós-pirosra sütjük õket.
Az elsõ 5 perc után visszavettem 200 C fokra a sütõ hõmérsékletét.
Köszönöm Gabojszának ezt a pazar receptet, igazi békebeli kifli, amelyrõl csak álmodni mertem (eddig).