Gyors pizza
sponsored links
Sonkás pizza |
Ezt a pizzareceptet az idõsebb fiamtól tanultam, már több mint húsz éve.
A gyerek tizennégy éves korában elkerült itthonról, kilenc évig csak hétvégeken meg ünnepeken járt haza, de a kollégiumban volt lehetõség konyha használatra és az arra hajlamos diákok éltek is vele.
Egyszer hétvégén, mikor hazajött, elõállt vele, hogy tud egy jó pizzareceptet és megmutatja, hogy kell pizzát sütni. (Én akkor még nen ismertem a pizzát).
Ez este volt, már vacsora után nyolc óra tájban -azért is emlékszem ennyire rá -, de nem lehetett lebeszélni róla, és mivel minden hozzávaló volt otthon, azonnal neki is fogtunk.
Azt tudta, hogy a tésztához liszt kell, só, víz, olaj meg élesztõ, de az arányokat nem tudta - arra pontosan emlékezett, hogy az élesztõt a társai úgy morzsolták bele a lisztbe és a többi hozzávalóval meg annyi vízzel elkeverték, hogy képlékeny állagú tészta legyen. Ezt a tésztát mindjárt el kellett nyújtani és tepsibe tenni, ott kelt addig, míg elkészült a feltét. Olyan 30 dekányi lisztbõl, fél kocka élesztõvel kevertünk be akkor a tésztát, pontosan már nem emlékszem.
Együtt gyorsan vöröshagymát, fokhagymát tisztítottunk-metéltünk, még volt friss paradicsom (õsz volt), a ládából morzsolt kukoricát vettem elõ, sajtot reszeltünk.
Felkarikáztunk vagy fél szál füstölt vékony kolbászt meg kakukkfüvet morzsoltam rá. Mire kisült odajárt az idõ ...
Egyszer hétvégén, mikor hazajött, elõállt vele, hogy tud egy jó pizzareceptet és megmutatja, hogy kell pizzát sütni. (Én akkor még nen ismertem a pizzát).
Ez este volt, már vacsora után nyolc óra tájban -azért is emlékszem ennyire rá -, de nem lehetett lebeszélni róla, és mivel minden hozzávaló volt otthon, azonnal neki is fogtunk.
Azt tudta, hogy a tésztához liszt kell, só, víz, olaj meg élesztõ, de az arányokat nem tudta - arra pontosan emlékezett, hogy az élesztõt a társai úgy morzsolták bele a lisztbe és a többi hozzávalóval meg annyi vízzel elkeverték, hogy képlékeny állagú tészta legyen. Ezt a tésztát mindjárt el kellett nyújtani és tepsibe tenni, ott kelt addig, míg elkészült a feltét. Olyan 30 dekányi lisztbõl, fél kocka élesztõvel kevertünk be akkor a tésztát, pontosan már nem emlékszem.
Együtt gyorsan vöröshagymát, fokhagymát tisztítottunk-metéltünk, még volt friss paradicsom (õsz volt), a ládából morzsolt kukoricát vettem elõ, sajtot reszeltünk.
Felkarikáztunk vagy fél szál füstölt vékony kolbászt meg kakukkfüvet morzsoltam rá. Mire kisült odajárt az idõ ...