Gyors házi leveles tészta ? sokoldalú, egyszerû, élesztõmentes
sponsored links
Nem vagyok egy sütemény tündér, valószínûleg azért mert rettenetesen kevés édességet eszem. Így viszont, amikor eszem, vagy készítek, akkor csakis kifinomult ínyencségeket készítek.
Nincs túl sok édesség vagy sütemény a blogon, de azok úgy érzem egyszerûek és minõségiek. A piskóta például nem nagyon izgat, annál inkább a francia vajas tészták. A francia és bécsi vajas sütemények azok, melyeket alkalomadtán szívesen elmajszolok.
Még egy nagyszabású hagyományos croissant bejegyzéssel is tartozom, ami valóban nem tartozik a ?még a sminkem sem kenõdött el közben? receptek sorába. Nem úgy, mint ez a vajas, leveles tészta.
Kíváncsi voltam, hogy a hagyományos francia leveles tésztához képest mennyivel árnyaltabb végeredményhez vezet ez az extra gyorsan elkészíthetõ módozat. Hittem Michel Roux-nak, aki egy igazi tészta és sütemény virtuóz és elkészítettem gyors leveles tészta változatát.
Hozzávalók 1,2 kg leveles tésztához:
50 dkg finomliszt BL 55
50 dkg nagyon hideg, jó minõségû vaj 82% zsírtartalmú
1 teáskanál só
2,5 dl jéghideg víz
A lisztet elkevertem a sóval és a deszkára borítottam. A közepébe mélyedést készítettem és beleborítottam a kis kockára vágott vajat. Tipp: kockázzuk fel a vajat elõre és tegyük vissza a hûtõbe fél órára, mert míg vágjuk is melegszik.
Az egyik kezemmel gyorsan morzsoltam a liszttel a vajat, a másikkal pedig hordtam a mûvelethez a lisztet. Dolgozzunk gyorsan és biztosan, amíg olyan borsónyi vajdarabok maradnak csak a lisztes morzsalékban. Ekkor apránként adagoljuk hozzá a jéghideg vizet, de arra törekedjünk, hogy a vizet vegye fel, ne pedig, hogy a vajat még inkább kidolgozzuk a tésztából. Ez is gyorsan megy.
Formázzunk labdát belõle és lefedve tegyük be 20 percre a hûtõbe.
20 perc múlva *kinyújtottam 40x20 cm-es téglalapra és meghajtottam: a balszélsõ harmadot a középsõre, majd a jobbszélsõ harmadot a középsõre. 90 fokkal elfordítottam, újra kinyújtottam 40x20 cm-es téglalapra és megint meghajtottam. * Ekkor folpackba csomagoltam és betettem 30 percre a hûtõbe.
30 perc múlva ismét elvégeztem a nyújtást és a hajtást a fenti módon (csillagtól csillagig), majd 30 percre ment a tészta becsomagolva a hûtõbe.
Még egyszer elvégeztem mindezt és 30 percre betettem a hûtõbe.
A fél óra elteltével készen áll a tészta számtalanféle édes és sós sütemény elkészítésére. A variációk száma szinte végtelen.
Nem volt egy eget rengetõ mutatvány és kaptam 1,2 kg elsõ osztályú leveles tésztát. Izgatottan vártam, hogyan fog viselkedni az általam elképzelt süteményekben.
Csak másnap használtam fel, hûtõben 3 napig, fagyasztóban 4 hétig is eredeti minõségében eláll.
Vaníliás-marcipános krémet és narancsos cukormázat fõztem és nekiálltam a süteményeknek. De errõl legközelebb mesélek! J