Gyors egytál: Pirított édesburgonya-quinoa saláta avokádóval és kecskesajttal
sponsored links
Egytálétel vagy saláta? Is-is! Laktató, finom, kellõképpen színes, így könnyebb elfelejteni, hogy még mindig tél van, viszont a lilahgyma és a petrezselyem üde íze már a tavaszt juttatja eszünkbe. Gyorsan elkészíthetõ ezért pl. jó kis vacsi lehet hétköznapi sietõs estéken.
A quinoát nagyon szeretjük, bár eleinte kicsit idegengedtünk a ?vizuális megjelenésétõl?, de ne ítéljünk külsõ alapján! Egyébként is ódákat zengenek róla, hamar elkészül, szóval érdemes kipróbálni! Ennek a salinak külön-külön is finomak a hozzávalói, együtt pedig igazán komplex és különleges ízt adnak; üde is és pont annyira édeskés, mint amennyire savanykás egy csipetnyi tûzzel megfûszerezve.
Hozzávalók (2 nagy adaghoz):
- 10 dkg quinoa
- 1 nagy édesburgonya (50-60 dkg) 1-1,5 cm-es kockákra vágva
- 2+1 ek olívaolaj
- 2 ek frissen facsart lime leve
- só, bors, 1 mk mozsárba összetört koriandermag, 1 jó nagy késhegynyi mexikói fûszerkeverék+római kömény
- 1 fél lilahgyma félhold alakú, vékony szeletekre vágva
- petrezselyemzöld, serpenyõben pirított tökmag, kecskesajt (v. feta)
- avokádó szeletek
1. A sütõt elõmelegítjük 190 fokra, közben 2-3x átmossuk a quinoát és kb. 10 percre hideg vízbe beáztatjuk.
2. Közben jól megsikáljuk az édesburgonyát, felkockázzuk, egy tálban összekeverjük 2 ek olívaolajjal, megszórjuk a száraz fûszerekkel (só, bors, koriandermag, mexikói fûszerkeverék), jõl bedörzsöluk a krumpli kockákat az olajjal és fûszerekkel. Tepsibe öntjük és kb. 1/2 óra alatt sütõben megsütjük. (Közben egyszer-kétszer átkeverjük.)
3. Amíg az édesburgonya sül, megfõzzük a quinoát dupla mennyíségû vízben; elõször közepes lángon felforraljuk a vizet, majd forrás után a legkisebb lángra vesszük és lefedve pároljuk kb. 15 percig (amíg a víz teljesen el nem fõ róla). Ekkor kikapcsoljuk a tûzhelyet és lefedve állni hagyjuk legalább 5 percog, majd villával kicsit átmozgatjuk.
4. Egy nagy tálban összekeverjük a quinoát és a megsült édesburgonya kockákat a hagymával és kevés durvára vágott petrezselyemzölddel és a jó késhegynyi római köménnyel. Meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal és 2 ek lime lével, lazán összekeverjük. Ha szükséges ízesítjük még sóval, borssal.
5. Tálaláskor kecskesajtot csipkedünk a tetejére, meghintjük pirított tökmaggal és petrezselyemzölddel és pár szelet (érett) avokádóval tálaljuk.
Még több quinoa recept itt: http://wannabechef.cafeblog.hu/cimke/quinoa/