Gyors croissant
sponsored links
Gyors croissant gesztenyésen |
25 dkg liszt
2 tojássárgája
10 dkg vaj
3 dkg porcukor
3 evõkanál tej
2 dkg élesztõ
só
Elkészítés:
Az élesztõt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összegyúrjuk a vajjal, 1 tojássárgájával( a másikkal sütés elõtt megkenjük), az élesztõs folyadékkal, kevés sóval és a maradék cukorral.A tésztát jól kidolgozzuk, majd letakarva 5-6 órára hûtõszekrénybe állítjuk. Másnap átgyúrjuk, 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. A tésztát egyenlõ oldalú háromszögekké vágjuk, az egyik csücskénél fogva feltekerjük, majd kifli formájúra hajlítjuk. A kifliket kivajazott sütõlemezre tesszük, tetejét a maradék tojássárgájával megkenjük, és elõmelegített sütõben 25-30 percig sütjük. Készülhet üresen, de meg is tölthetjük édes vagy sós töltelékkel.2 tojássárgája
10 dkg vaj
3 dkg porcukor
3 evõkanál tej
2 dkg élesztõ
só
Elkészítés:
Mindent a recept szerint csináltam, kézzel gyúrtam. Egy 25 dekás gesztenyemasszát hagytam kiolvadni, 1 kanál tejszínnel átkevertem, abból halmoztam 1-2 kiskanálnyit a tésztára.
A croissant egyébként francia vajas-leveles tésztából készült kifli. A szó jelentése "növekvõ", általában félhold-nak fordítják a formára utalva. Mára klasszikus reggeli péksüteménnyé vált. Általában a többször hajtogatott, hûtõben pihentetett fajtája az elterjedtebb, de így is nagyon finomra sikeredett.
Gesztenye töltelékkel |
Ez a recept már vagy 3 éve "várólistás" volt nálam, és mivel akkoriban nem tudtam, hogy fontos dolog megjegyezni, kinek a receptjét készítem el, így azt nem írtam fel.
Kérem, ha valaki felismeri a receptjét, szóljon és belinkelem.