Gyors barackos lepény (Barackos flamkuche)
sponsored links
Ez a gyors barackos lepény, igazából az elzászi hagymás lepény, vagy tarte flambée testvére, csak a pihentetés kihagyása miatt egy kis sütõpor kerül bele, így nagyon gyorsan elkészíthetõ. Hollandiai mediterán jellegû éttermekben a klasszikus hagymás ? baconos mellett pl. megtalálható körtés ? kéksajtos, serrano sonkás ? mozzarellás, lazacos ? kapribogyós változata is.
Hozzávalók (4 ? 5 kisebb lepényhez):a tésztához: 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2 teáskanál sütõpor, bors, 2 tojássárgája, 3 evõkanál olívaolaj, 1 ? 1, 5 dl langyos víz. A feltéthez: 2 dl tejföl, 4 ? 5 kajszibarack, 10 dkg gorgonzola sajt, fenyõmag vagy dió, só, bors. Tálaláshoz: bors, olívaolaj,bazsalikom.
Elkészítése: A sütõt a sütõlappal vagy tepsivel együtt 250 fokra elõmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a sóval, borssal, sütõporral, hozzáadjuk a tojássárgát, az olívaolajat, majd fokozatosan adagolva a langyos vizet egynemû, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha szükséges még egy kis lisztet adunk hozzá.
A tejfölt elkeverjük kevés sóval, borssal. A barack magját eltávolítjuk, vékonyra szeleteljük, a gorgonzolát kis kockákra vágjuk.
A tésztát 4 ? 5 részre osztjuk, lisztes munkafelületen mindeniket egész vékonyra nyújtjuk, sütõpapírra helyezzük, megkenjük 1 evõkanál fûszeres tejföllel, megszórjuk fenyõmaggal vagy dióval, ráhelyezzük a barackot, rászórjuk a gorgonzola sajtot, a sütõpapírral együtt az elõmelegített sütõbe toljuk 4 ? 5 perc alatt megsütjük, míg a széle megpirul. Kivéve megszórjuk kevés borssal, megöntözzük kis olívaolajjal. Bazsalikommal diszítve tálaljuk.
Megjegyzés: Nagyon fontos, hogy elõmelegített sütõkövön, sütõlapon vagy tepsiben süssük. Igazi elõdjével a francia háziasszonyok kenyérsütéskor a kemence forróságát tesztelték.