Gyergyói Leves
sponsored links
Ezt a receptet Chili & Vanilla blogon olvastam, ott említették, hogy az Erdélyi Lakoma címû könyvbõl származik a recept, nekem is megvan, de nem igazán készítettem belõle még semmit. Aztán a Chili blogon annyira megtetszett nekem a leves, hogy gondoltam megnézem, hogy szól eredetileg a recept. Úgy is tetszett, elkészítettem én úgy szóról szóra ahogy a könyvben írja... Finom lett, ilyent még biztos, hogy fogok készíteni, sõt azóta több más receptet is kinéztem a könyvbõl... de valamikor a Chili félét is kipróbálom :)
Hozzávalók:
1/2 kg füstölt sertéshús
2 szál murok
2 evõkanál rizs
12 szem szilva
2 tojás
1/4 kg liszt
1 kanál cukor
só, bors, tejföl, citrom ( ízlés szerint)
kapor ( ezt nem írja a recept)
Készítés módja:
Hozzávalók:
1/2 kg füstölt sertéshús
2 szál murok
2 evõkanál rizs
12 szem szilva
2 tojás
1/4 kg liszt
1 kanál cukor
só, bors, tejföl, citrom ( ízlés szerint)
kapor ( ezt nem írja a recept)
Készítés módja:
- A húst hideg vízbe tesszük és lassú tûzön fõzzük.
- A két szál apró kockákra vagy karikára vágott murkot zsírban megpároljuk, és amikor a hús megfött, a levesbe tesszük, sózzuk-borsozzuk, majd 2 evõkanál rizset fõzünk bele.
- Piros rántással feleresztjük, citromlével és egy kanál cukorral ízesítjük.
- Mielõtt levennénk, 12 aszalt szílvát teszünk bele, és még egyszer felfõzzük.
- Közben a tojásból lisztbõl kevés sóval tésztát gyúrúnk, félujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, és tálalás elõtt pár perccel a leveshez adjuk.
- Tálaláskor tejfölözzük.