Gyerekjáték a pizza
sponsored links
Rendhagyó bejegyzés lesz ez a mai. Pár napja vendégszakács dolgozott a konyhámban, én pedig csupán, mint kukta segédkeztem. 8 éves kisfiam ugyanis pizzasütésre adta a fejét, majd a nõvérét is bevonta a végsõ mûveletekbe. Amikor jött az ötlettel, eszembe jutott Jamie Oliver villámgyors tésztája, melyet úgy jellemzett, hogy ha nem is a világ legjobb - hisz ennyi idõ alatt nem is lehet - de a világ leggyorsabb pizzatésztája. Valóban pofon egyszerû, és annyi idõ alatt elkészül, mintha egy fagyasztott pizzát tolnánk a sütõbe... Ebben a nagy melegben kifejezetten ideális, hisz még a sütõt sem kell begyújtani hozzá. Egy kis salátával remek ebéd vagy vacsora lehet.
Vajon, hogy kerül a pizza a XIX. századi receptekhez? Természetesen nem az általam leírt, hanem az eredeti ma ismert pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki a Pietro e basta cos sütõdében dolgozott. 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát sütött. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítõje a királynéról "pizza margheritának" nevezte el.
1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az elsõ igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig mûködik. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára. Forrás
Hozzávalók a tésztához:
- 4 ,5 -5 dl liszt
- 1, 5 dl langyos víz
- 1 kávéskanál só ...