Gy?mb?rsz?rp, bodzasz?rp, citromf?-menta sz?rp
sponsored links
Jav?ban tart a sz?rp k?sz?t?s szezonja. Eddig ezt a h?rom f?le sz?rp?t tette el a kedves f?rjem. Bodza tal?n m?g akad, de lehet, hogy a v?g?t j?rja m?g, gy?mb?rt b?rmikor lehet k?sz?teni, citromf?- ?s menta lev?l van m?g. Receptek a f?rjemt?l, csak a cimk?k az ?n erdemem:
Gy?mb?rsz?rp
Hozz?val?k:
- 340 g gy?mb?r (tiszt?tott)
- 2.5 kg cukor (krist?ly)
- 10 db citrom
- 250 ml citroml?
- 1 tasak citroms?
- 2 l v?z
- szalicil
Elk?sz?t?s:
300 gramm gy?mb?rt megh?mozunk, felkarik?zunk ?s 40 grammot lereszel?nk (Ha reszelj?k, akkor k?s?bb intenz?vebb, kicsit cs?p?s lesz a sz?rp ?ze).
A citromokat alaposan megsik?ljuk. 3 db-nak v?konyan leh?mozzuk a s?rga h?j?t. A l?nyeg, hogy min?l kevesebb feh?r r?sz j?jj?n le. H?rom citromot, aminek m?g h?ja van, felkark?zunk, a t?bbit kicsavarjuk (kb. 7 nagy citromb?l lett 250 ml l?).
El?vesz?nk egy l?bost. Beletessz?k a gy?mb?rt, citromot, citromlevet, v?zet ?s hagyjuk ?llni egy napot.
Felforraljuk. Ha felforrt, hozz?tessz?k a cukrot, citroms?t ?s addig forraljuk, m?g a cukor teljesen elolvad. Kb.15 percet m?g f?zz?k, majd lefedve egy napot hagyjuk, hogy a gy?mb?r kiengedje finom ?z?t.
?jra felforraljuk, hozz?adjuk a szalicilt majd ?vegekbe t?ltj?k lesz?rve.
A sz?rpnek a legjobb, ha viszonylag s?t?t, h?v?s helyre tessz?k, ?gy sok?ig meg?rzi a min?s?g?t.
Ebbol a mennyis?gbol kb. 3 liter sz?rp?t kapunk.
Citromf?-menta sz?rp
Hozz?val?k:
- 270 g citromf?lev?l
- 40 g mentalev?l
- 3 l v?z
- 3 kg cukor
- 6 db citrom
- 1 tasak citroms?
- szalicil
Elk?sz?t?s:
A citromf?vet ?s ment?t alaposan megmossuk (csak a friss leveleket haszn?ljuk, a vastag sz?r?t elt?vol?tjuk).
Egy l?basba tessz?k a vizet, a felkarik?zott citromokat. Felforraljuk. Hozz?adjuk a cukrot ?s addig kevergetj?k a t?z?n, m?g felolvad benne a cukor. Hozz?adjuk a citroms?t. Levessz?k a t?zr?l, hozz?adjuk a citromf?vet ?s a ment?t. Lef?dj?k ?s egy napig ?llni hagyjuk.
M?snap lesz?rj?k, forralunk rajta egyet,hozz?adjuk a szalicilt ?s ?vegekbe t?ltj?k lesz?rve.
A sz?rpnek a legjobb, ha viszonylag s?t?t, h?v?s helyre tessz?k, ?gy sok?ig meg?rzi a min?s?g?t.
Ebb?l a mennyis?gb?l kb. 4 liter sz?rp?t kapunk.
Bodzasz?rp
Hozz?val?k:
- 8 l v?z
- 6 kg cukor
- 8 db citrom (nagyok voltak, kb 2 kg)
- 2 tasak citroms?
- szalicil
- bodzavir?g (kb 200-250 vir?g)
Elk?sz?t?s:
A citromokat alaposan megsik?ljuk, v?konyan leh?mozzuk a s?rga h?j?t. A l?nyeg, hogy min?l kevesebb feh?r r?sz j?jj?n le. Kifacsarjuk a lev?t. Egy l?basba tessz?k a vizet, a citromh?jat. Felforraljuk. Hozz?adjuk a cukrot ?s addig kevergetj?k a t?z?n, m?g felolvad benne a cukor. Hozz?adjuk a citroms?t ?s a citromlevet. Egyet zobbantunk rajta. Levessz?k a t?zr?l ?s hagyjuk kih?lni. Mikor kih?lt, ?tvizsg?ljuk a bodzavir?gokat, a z?ld r?szekt?l megtiszt?tjuk majd hozz?adjuk ?s h?t?ben 3-4 napig ?llni hagyjuk, k?zbe megkevergetj?k.
?n a vir?got nem mosom meg, hisz ?pp a leg?rt?kesebb alkot?r?sz?t mosn?m ki bel?le, helyette eldugott helyr?l szedem.
Szabolcs ?n?ll?sodik az ev?sben. Neh?z hagyjam, mindig ?gy gondolom, hogy majd k?vetkez?kor. ?nz? vagyok, nem akarok rumlit :)) A fenti k?p is a f?rjemnek k?sz?nhet?.