Gundel-palacsinta

2017-10-22

sponsored links

Az utolsó "darab" a Gundel Károly receptjeibõl, amelyeket születésére emlékezve készítettem a Finom Falatok folyóiratunk szeptemberi számába. Fogadjátok szeretettel! :) 


Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 2 tojás, 2 dl tej, 20 dkg liszt, 4-5 dl víz vagy további tej, 1 csipet só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg õrölt dióbél, 1,5-2 dl tejszín, cukor ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 2-3 dkg cukrozott narancshéj, pici fahéj, 1 dl rum, esetleg tej;
a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, 6-7 evõkanál cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dl habtejszín, 3 tojássárgája, 2 púpozott evõkanál cukrozatlan kakaópor, 1 púpozott evõkanál liszt, 0,5 dl hideg tej.

Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, majd enyhén olajozott serpenyõben vékony palacsintákat sütünk belõle. A töltelékhez a mazsolát és a vékonyan lehámozott narancshéjat rumba áztatjuk néhány órára, majd leszûrjük. Felforraljuk a tejszínt, hozzáadunk 2-3 evõkanál cukrot, a leszûrt mazsolát és narancshéjat, majd beleszórjuk a diót, illetve leheletnyi fahéjat, és jól kenhetõ péppé fõzzük. Ha szükséges, tejjel hígíthatjuk a megfelelõ állagúra. A hûlés során a krém még keményedni fog. Miután langyosra hûlt, elkeverjük benne a rum felét, és félretesszük. A mártáshoz a 2,5 dl tejet felforraljuk 2 evõkanál cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével; a csokoládét megolvasztjuk vízgzõz fölött, a tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgáját simára keverjük a maradék cukorral, a kakaóporral meg a liszttel és a hideg tejjel, habverõ segítségével habosra dolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, állandóan kevergetve hozzáöntjük a forró vaníliás tejet, majd kis lángra helyezve forrpontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A lángról levéve még kavargatjuk egy ideig, majd fokozatosan a tejszínhabhoz dolgozzuk, és belevegyítjük a rum másik felét is. A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, tányérra helyezzük, és közvetlenül tálalás elõtt leöntjük csokoládémártással.


Megjegyzés: Az eredeti receptben még van egy mozzanat, amit én kihagytam: a megtöltött palacsintákat vajban körbepirítjuk, és úgy tálaljuk. Aki szeretné, így is készítheti. 



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/10/g...

sponsored links

Keres?s