Gundel-palacsinta csokiöntettel

2014-02-01

sponsored links

Igazi hungarikum. A klasszikus Gundel Károly-féle recept alapján szoktam készíteni. Remek befejezése lehet desszertként az ebédnek, de második fogásnak is kitûnõ egy tápláló leves után. 
Aki még nem készítette otthon, ajánlom figyelmébe ezt a receptet, egyszerûen mennyei ez a palacsinta, nekem nagyon nagy kedvencem. Igazából nem lenne szabad ezt készítenem, mert soha nem tudom, hogy mennyi az elég belõle - eszem egyiket a másik után. :)






Hozzávalók: 8-10 palacsintához
- 5 púpos evõkanál sima liszt
- kb. 3 dl tej
- 2 tojás
- 2 dkg kristálycukor
- csipet só
+ 1 evõkanál olaj a sütéshez

A diós töltelékhez:
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 3 dkg mazsola
- kb. 1 dl tejszín
- 1 teáskanál rum
- 1 kisebb citrom reszelt héja

A csokiöntethez:
- 3 dkg étcsokoládé
- 1 tojássárgája
- 1 evõkanál kristálycukor
- 1 teáskanál rum
- 1 csapott teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 teáskanál vaj
- kb. 0,5 dl tej
- fél teáskanál vaníliás cukor




Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat összekeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és teljesen simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet is és összekeverjük. (azért nem adjuk hozzá egyszerre, mert így lehet érezni, hogy mennyi tej kell még hozzá, hogy palacsinta sûrûségû tésztát kapjunk - ne legyen annyira folyós, mint a víz, de sûrû sem legyen - igazából a palacsinta tésztát érzésre kell bekavarni) Amikor bevakartuk a tésztát, kb.  10 percig állni hagyjuk.
2. A palacsinta sütõt felforrósítjuk 1 kávéskanálnyi olajjal, majd egy merõkanálnyi tésztát elterítünk a sütõben, megsütjük a palacsinta mindkét oldalát. (nem muszáj minden palacsinta elõtt beolajozni a sütõt, elég minden harmadik palacsinta elõtt) A palacsintákat szépen egymásra tesszük.
3. A töltelékhez megmosott mazsolát beáztatjuk a rumban. A diót a cukorral, a tejszínnel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. Hozzáadjuk a rumos mazsolát is. A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel és összehajtogatjuk háromszögre. 
4. Az öntethez a csokit vízgõz felett megolvasztjuk. A tejet felforraljuk, levesszük a tûzrõl, beletesszük a rumot, majd az olvasztott csokit. A vajat a tojássárgákkal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és sima masszává kevergetjük. Amikor a tejes-csokis massza kicsit kihûlt (de még nem hideg), hozzákeverjük a tojássárgás részt és visszatesszük az egészet a tûzhelyre, még rottyantunk rajta egyet. 
5. Tálaláskor a palacsintákat megszórhatjuk porcukorral (nálam ez most elmaradt), és nyakon öntjük a csokimártással. 


Jó étvágyat!
 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/02/gundel-...

sponsored links

Keres?s