Gumicukor és zabfasírt.
sponsored links
Néhány hete, valamelyik vasárnap reggel kinyitottam az ablakot. Még február volt. Aztán csak álltam ott, lecövekelve, nem tudtam megmozdulni sem. Április illat volt. Á.P.R.I.L.I.S.! A fejemet majdnem letekerte a madárcsicsergés meg a tavaszillat. Ennek a napnak az emlékére áll itt most ez a karalábéfõzelék. A zabfasírt meg csak úgy. Vagyis mégsem csak úgy. Történt ugyanis, hogy a hosszú hétvégén kaptam egy receptes újságot Rozitól, amit kifejezetten nekem választott. Szigorúan szakmai alapon: ajándékba egy kis csomag gumicukor volt hozzá.
Elõkészítés: 15 perc
A fõzelék fõzési ideje: kb. 15 perc
Zabfasírt sütési ideje: kb. 30 perc
Hozzávalók (2 fõre):
a karalábéfõzelékhez:
3 közepes karalábé
1 nagy krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 vékony szelet gyömbér
1 kis csokor petrezselyem
1-2 ek. citromlé
só, fehérbors ízlés szerint
víz
1-2 ek. görög joghurt
1 ek. kukoricakeményítõ ? ha szükséges
a zabfasírthoz:
20 dkg apró szemû zabpehely
kb. 3 dl víz (ha van, zöldségalaplé)
só, fehérbors ízlés szerint
1 nagy csipet õrölt (római) kömény
2 szál újhagyma
1 ek. lenmag durvára õrölve
1 nagy marék tökmag pirítva
1 kis csokor petrezselyemzöld
néhány csipet õrölt füstölt fûszerpaprika
kevés olaj a sütéshez
A zabfasírttal kezdtem. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra, egy tepsit kibéleltem sütõpapírral. Mozsárban megõröltem a lenmagot. Száraz forró edényben kicsit megpörköltem a tökmagot. Megpucoltam és apróra vágtam az újhagymát és a fokhagymát. Kevés olajon kevés sóval megpároltam a hagymákat, hozzáadtam a zabpehely felét, a köményt és a borsot. Felaprítottam a megmosott petrezselyemzöldet, a fûszeres zabpehelyhez kevertem. Annyi vizet adtam hozzá, hogy sûrûbb zabkása állagot kapjak. 1 percig fõztem, majd elzártam a tüzet. Hozzáadtam a lenmagot, a pirított tökmagot és a maradék zabpelyhet, alaposan elkevertem. Ha szükséges, adjunk még hozzá folyadékot. Lefedve állni hagytam, hogy a zabpehely felszívja a vizet. 10 perc pihentetés után nedves kézzel közepes pogácsákat formáztam a masszából, a sütõpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem olajjal és 30 perc alatt megsütöttem. 15 perc után megfordítottam, a másik oldalát is lekentem olajjal és készre sütöttem.
Amíg a zabfasírt sült, megfõztem a karalábéfõzeléket. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítottam és alacsony hõmérsékleten, kevés olajon, kevés sóval megpároltam. A megpucolt krumplit és karalábét kb. egyforma, 2×2-es kockákra vágtam, a megpárolt hagymákhoz adtam, meglocsoltam 1 ek. citromlével és pár percig így pároltam. Felöntöttem annyi vízzel, ami fél ujjnyira ellepte, beledobtam a 2 szelet gyömbért, sóztam, borsoztam és fedõ alatt megfõztem. 1 merõkanálnyit kivettem és a joghurttal együtt botmixerrel krémesre turmixoltam (a gyömbérszeleteket is). Ha így nem elég sûrû, adjunk hozzá 1 ek. kukoricakeményítõt. Beleszórtam a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha szükséges, sózhatjuk, borsozhatjuk és/vagy adhatunk hozzá még egy kevés citromlevet.
Tálaláskor adtam még hozzá egy kevés friss petrezselyemzöldet. Szerintem a zab?fasírt? langyosan igazán finom, vagyis az van, hogy én forrón egyáltalán nem szeretem.
Kecskesajtos puliszka sült paradicsommal és rukkolával
Zöldborsó pesto-s tagliatelle
Kovászosuborka-rizottó
Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal
Elõkészítés: 15 perc
A fõzelék fõzési ideje: kb. 15 perc
Zabfasírt sütési ideje: kb. 30 perc
Hozzávalók (2 fõre):
a karalábéfõzelékhez:
3 közepes karalábé
1 nagy krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 vékony szelet gyömbér
1 kis csokor petrezselyem
1-2 ek. citromlé
só, fehérbors ízlés szerint
víz
1-2 ek. görög joghurt
1 ek. kukoricakeményítõ ? ha szükséges
a zabfasírthoz:
20 dkg apró szemû zabpehely
kb. 3 dl víz (ha van, zöldségalaplé)
só, fehérbors ízlés szerint
1 nagy csipet õrölt (római) kömény
2 szál újhagyma
1 ek. lenmag durvára õrölve
1 nagy marék tökmag pirítva
1 kis csokor petrezselyemzöld
néhány csipet õrölt füstölt fûszerpaprika
kevés olaj a sütéshez
A zabfasírttal kezdtem. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra, egy tepsit kibéleltem sütõpapírral. Mozsárban megõröltem a lenmagot. Száraz forró edényben kicsit megpörköltem a tökmagot. Megpucoltam és apróra vágtam az újhagymát és a fokhagymát. Kevés olajon kevés sóval megpároltam a hagymákat, hozzáadtam a zabpehely felét, a köményt és a borsot. Felaprítottam a megmosott petrezselyemzöldet, a fûszeres zabpehelyhez kevertem. Annyi vizet adtam hozzá, hogy sûrûbb zabkása állagot kapjak. 1 percig fõztem, majd elzártam a tüzet. Hozzáadtam a lenmagot, a pirított tökmagot és a maradék zabpelyhet, alaposan elkevertem. Ha szükséges, adjunk még hozzá folyadékot. Lefedve állni hagytam, hogy a zabpehely felszívja a vizet. 10 perc pihentetés után nedves kézzel közepes pogácsákat formáztam a masszából, a sütõpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem olajjal és 30 perc alatt megsütöttem. 15 perc után megfordítottam, a másik oldalát is lekentem olajjal és készre sütöttem.
Amíg a zabfasírt sült, megfõztem a karalábéfõzeléket. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítottam és alacsony hõmérsékleten, kevés olajon, kevés sóval megpároltam. A megpucolt krumplit és karalábét kb. egyforma, 2×2-es kockákra vágtam, a megpárolt hagymákhoz adtam, meglocsoltam 1 ek. citromlével és pár percig így pároltam. Felöntöttem annyi vízzel, ami fél ujjnyira ellepte, beledobtam a 2 szelet gyömbért, sóztam, borsoztam és fedõ alatt megfõztem. 1 merõkanálnyit kivettem és a joghurttal együtt botmixerrel krémesre turmixoltam (a gyömbérszeleteket is). Ha így nem elég sûrû, adjunk hozzá 1 ek. kukoricakeményítõt. Beleszórtam a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha szükséges, sózhatjuk, borsozhatjuk és/vagy adhatunk hozzá még egy kevés citromlevet.
Tálaláskor adtam még hozzá egy kevés friss petrezselyemzöldet. Szerintem a zab?fasírt? langyosan igazán finom, vagyis az van, hogy én forrón egyáltalán nem szeretem.
Innen is szemezgethettek
Kecskesajtos puliszka sült paradicsommal és rukkolával
Zöldborsó pesto-s tagliatelle
Kovászosuborka-rizottó
Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal