Gulyásleves - Anyukám receptje szerint ?

2018-02-17

sponsored links

Ezt a hagyományos magyar ételt mindenki ismeri és szinte mindenki szereti. Valamint az is igaz, hogy mindenki egy kicsit másképp készíti, de egy tál forró, laktató gulyáslevesnél nincs jobb egy kellemetlenül hûvös, hideg napon. Finom házi kenyérrel tálalva nem igazán kell hozzá más, bár én imádom hozzá második fogásként a palacsintát, esetleg fánkot vagy valamilyen kelt süteményt. Az igazi gulyásleves marhahússal készül, de én mindig sertéscombból készítem. Egyébként van már a blogomon egy gulyásleves recept, melyet bográcsban szoktunk készíteni, a mostani pedig Anyukám receptje szerint készül. A babgulyásba én csipetkét, a gulyáslevesbe viszont nokedlit szoktam készíteni.



Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb
40 dkg burgonya megtisztítva, kockákra vágva
1 db kisebb zeller
2 közepes vöröshagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 paradicsom
1 tv paprika
1 csapott evõkanál õrölt paprika (édesnemes vagy csemege)
1 teáskanál õrölt fekete bors
1 teáskanál õrölt kömény
1 csapott evõkanál só vagy ízlés szerint
2 evõkanál zsír

A csipetkéhez vagy nokedlihez:
1 tojás
8-10 dkg liszt
esetleg pici víz  


A pöttyös kézmûves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
  1. A megtisztított, apróra vágott hagymákat a zsíron megfonnyasztjuk, majd félrehúzva a lángról, belekeverjük az õrölt paprikát. Visszatéve a lángra, felengedjük kb. 1 dl vízzel, melyet kevergetve elfõzünk. 
  2. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott, leöblített húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk õrölt köménnyel, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott paradicsomot és a megmosott, kicsumázott tv paprikát. Lefedjük fedõvel és saját levében félig megfõzzük a húst (nem szoktam hozzáadni plusz vizet). 
  3. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott sárga- és fehérrépát, valamint a kis kockákra vágott zellert. Felengedjük kb. 2,5 liter vízzel, puhára fõzzük a zöldségekkel. 
  4. Közben elkészítjük a nokedlit, melyhez összegyúrjuk a tojást a liszttel. Ha picit lágyabbra szeretnénk a tésztát, akkor adhatunk hozzá pici vizet. Beleszaggatjuk a levesbe és kb. még 10 percig fõzzük, készre fõzzük a levest. 



 

Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/02/gulyasl...

sponsored links

Keres?s