Grízes tészta házi baracklekvárral és pirított dióval

2018-01-24

sponsored links

Mikor a karácsony elõtti Lidl borvacsorán kezembe vehettem az új Lidl által kiadott szakácskönyvet, szomorúan konstatáltam magamra nézve, hogy ebbõl bizony még jócskán van olyan recept amit nem készítettem el, annak ellenére, hogy az összeset szeretném kivétel nélkül, így már tavaly év végén igyekeztem behozni kicsit a lemaradásomat. 
Most hétvégén a Bakonyi betyárleves után grízes tésztát készítettem. Számomra ez egy tipikus iskolai menza étel, ilyet én szerintem még csak ott ettem. Férjem kifejezetten szereti, így házasságunk alatt egyszer már készítettem neki, de most újra kipróbáltam és a pirított dióval így nekem is ízlett.

Hozzávalók:
12 dkg búzadara
2,4 dl forró víz
40 dkg széles metélt
7 dkg kacsazsír
2 kk. só
2-3 marék dió
porcukor és baracklekvár ízlés szerint

Elkészítési idõ: 30 perc
Sütési hõfok: 160° 


Elõször a darát pirítom meg: a kacsazsírt felhevítem egy nagy serpenyõben, amiben majd össze tudom keverni a kész tésztával, beleszórom a darát és folyamatos keverés mellett addig pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor leveszem a tûzrõl, felöntöm a forró vízzel, elkeverem és lefedem, majd megvárom amíg magába szívja a folyadékot a dara és pergõsre párolódik.
A sütõt elõmelegítem és a diót sütõpapírral bélelt tepsiben megpirítom. Amikor kész, picit hagyom hûlni és késsel durvára aprítom.
Forró, sós vízben kifõzöm a tésztát is, majd amikor elkészült leszûröm és beleforgatom a pirított darába, és már tálalom is baracklekvárral, a dióval, a tetejét pedig meghintem porcukorral.

Tipp: eredetileg ez egy 4 fõs adag lenne, de mi nyolcan ettük,ebbõl ugyan kettõ gyermek volt, de akkor is jóval nagyobb adagról van szó

Folytats a blogon ... mindenamiszep.blogspot.com/2018/01/gr...

sponsored links

Keres?s