Grízes tészta csokoládés meggymártással.
sponsored links
Az egyszerû grízes tésztát lehet szeretni, vagy éppen nem szeretni, de egy csokoládés meggymártással garantált, hogy senki nem tudd majd neki ellenállni. Én nagyon szeretem pl. porcukorral megszórva, vagy éppen házi sárgabarcklevárral, de annak ellenére mégis ritkán készítek. A mai ebéd is a ritka alkalmak egyike volt....de a meggymártás olyan jól illett a tésztához, hogy lehet hamarosan újra terítékre kerül.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzadara (gríz)
1,5 dl víz
2 csipet só
3 ek olaj
25 dkg széles metélt
Az olajat melegítsük fel, majd szórjuk hozzá a búzadarát. Ezután sózzuk, és állandó keverés mellett, pirítsuk aranybarnára. (kis lángon pirítsuk, sûrûn kevergessük, és figyeljünk nehogy megégjen)
Amikor már szép aranybarnára pirult, vegyük le a tûzrõl, és óvatosan öntsük fel a vízzel. (figyeljünk hogy a kezünk ne legyen az edény felett, mert amikor a forró gríz, és a víz találkozik hirtelen felcsap a gõz)
Ezután keverjük össze, majd tegyük vissza a tûzre, és kisebb lángon, néha megkeverve, addig pirítsuk tovább még a nedvesség elpárolog, és finom morzsalékos lesz. (rövid idõ alatt elkészül)
A tésztát fõzzük ki enyhén sós vízben, majd szûrjük le, és hideg vízzel öblítsük le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd adjuk hozzá a langyosra hûlt pirított grízhez.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg egy pici sóval, és kevergetés közben melegítsük össze, majd tálalásig tartsuk melegen a tésztát.
Csokoládés meggymártás hozzávalói:
50 dkg magozott meggy
15 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk õrölt fahéj
0,5 dl víz
1 db fehér Milka csokoládé
A meggyet szórjuk meg a kétféle cukorral és az õrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.
Ezután öntsük hozzá a vizet, majd kisebb lángon fõzzük pár percig, hogy kissé elfõje a levét.
Ezután vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, majd addig keverjük, míg a csokoládé teljesen elolvad.
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérba, majd ízlés szerint kanalazzunk rá a csokoládés meggymártásból, és úgy kínáljuk.