Grízes máktorta

2014-03-22

sponsored links

A Blogkóstoló 15. fordulójába ismét késõn sikerült becsatlakoznom :P -, de azért én még tudtam mástól fõzni, méghozzá a Zsuzsi finomságai címû blogról. :D

Ez lehetne az én blogom címe is :P -, és találtam is rajta finomságokat, amik közül egy grízes máktortát választottam kipróbálásra! :)

Egy kicsit alakítottam is rajta a saját szám íze szerint, na meg, hogy épp mi volt itthon. :P
A krémet egy korábbi grízpuding alapján felturbóztam aszalt gyümölcsökkel, és a végeredmény nagyon fincsi lett! ;)

A recept:máktorta3_1.jpg

  • 10 dkg vaj - szoba hõmérsékletû
  • 2 ek méz
  • 4 db tojás - fehérje kemény habbá verve
  • 1/2 mk vanília por
  • 1 csipet
  • 15 dkg mák - nem kell megdarálni ;) -, én jobban szeretem ha egészben hagyjuk a mákot a tésztákban :P
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dl savó - használhatunk tejet is, nekem savó volt itthon, és kellemesen savanykássá tette a krémet ;)
  • 1 marék aszalt vörösáfonya
  • 1 marék mazsola
  • 9 ek kukoricadara
  • 2 ek méz
  • 1,5 dl tejszín - habbá verjük a tetejére díszítésnek

A mákot összekeverjük a liszttel, a sóval, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal.
A tortaformát kivajazzuk és lisztezzük, a sütõt pedig elõmelegítjük 180 fokra.

A vajat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, és tovább habosítjuk. Egyenként belekeverjük a tojássárgáját és még pár percig keverjük, majd a habbá vert tojásfehérjét 3 részletben óvatosan belekeverjük. A lisztes-mákos keveréket egy fakanállal szintén óvatosan belekeverjük, majd a tortaformába öntjük, és elõmelegített sütõben 40-45 perc alatt megsütjük.

Amíg a torta hûl, elkészítjük a krémet. A savót felforraljuk, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, majd folyamatos keverék közben beleöntjük a kukoricadarát. További keverés közben pár percig fõzzük, amíg a dara megduzzad, majd egy kicsit hûlni hagyjuk, és belekeverjük a mézet is.

A tortát kettévágjuk, majd az alsó lapot egy tortaformába helyezzük. Ráöntjük a krémet, rátesszük a felsõ lapot, majd 1-2 órára hûtõbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.

Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... feherfalat.blog.hu/2014/03/22/grizes_...

sponsored links

Keres?s