Grízes lepény
sponsored links
Hozzávalók 40 x 40 cm-es tepsihez
6 réteslap
5 dkg olvasztott vaj
1 liter tej
15 dkg búzadara
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy csipet só
1 citrom reszelt héja
A narancssziruphoz
1 narancs reszelt héja és leve
10 dkg cukor
A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a búzadarát, 2-3 percen át kevergetve fõzzük, majd félretesszük hûlni.
Egy nagy méretû (gázos) tepsit olvasztott vajjal kikenünk és beleterítünk három réteslapot úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal.
Rásimítjuk a grízes tölteléket és befedjük a maradék három lappal. Ezeket a lapokat (a legfelsõt is) is kenegetjük olvasztott vajjal.
180 fokos sütõben kb. 40 perc alatt megsütjük a lepényt.
A narancssziruphoz a narancs héját, levét a cukorral felforraljuk, majd lassú tûzön 10-12 percig gyöngyözve forraljuk, hogy kicsit besûrûsödjön.
A lepényeket narancssziruppal meglocsolva kínáljuk.