Gránátalmás fodros kel saláta ? ?Végigfõzni a Meatless-t?
sponsored links
Van pár recept a Meatless-ben, amihez fodros kel kell (angolul kale, amerikai blogokon rendszeresen elõforduló zöldség). És amit nálunk nem olyan egyszerû beszerezni. Kár, mert nekem így egy kóstolás után sokkal szimpatikusabb, mint a káposzta. Utálom, hogy a káposztából meg kell vennem egy egész fejet, pedig általában 10 deka is elég lenne. Aztán jön a hümmögés, meg fejvakarás, hogy mi legyen a ?maradékkal? ? háhá jó vicc maradéknak hívni a sokkal nagyobb felét. A leveles vagy fodros kel nem képez fejet, levelenként kell leszedni, a szakácskönyv alapján csokorban árulják, azaz nem fenyegeti a vásárlót az a veszély, hogy venne egy keveset, de hopp már haza is vitt másfél kilót? Vagy kettõt... Esetleg hármat?
Amúgy nagyon sokféleképpen felhasználható, egyes fajtái nyersen is jók, de a spenóthoz hasonlóan, szinte bármibe bele lehet tenni pár levéllel ? rizottóba, mac?n?cheese-be, zöldséglevesbe. Sõt chipset is készítenek belõle (sütõben sütve). Szerintem sokoldalúbb, mint a fejes káposzta.
Egyébként nem ?újkori huncutság?, a középkorig kedvelt növény volt, csak késõbb a fejet képzõ nemesített fajták kitúrták a kiskertbõl és a piacról.
Úgyhogy, hahó fodros kelt a boltokba!
Én most szörnyen kényelmes helyzetben voltam, Mandytõl kaptam egy csokor törpe fodros kelt.
Hozzávalók:
- valamilyen nyersen is finom fodros kel (én törpe fodros kelt használtam a könyv a ?red russian?-t és a ?lacinato? (vagy dinoszaurusz) fajtákat ajánlja
- gránátalma
- dió (lehetõleg szárazon megpirítva)
- kevés nagyon apróra vágott lilahagyma vagy snidling
- vinaigrette (nálam: olívaolaj, citromlé, mustár, só, és juharszirup, az eredetiben volt reszelt gyömbér, mustár viszont nem)
A fodros kelt megmosom, megszárítom, a leveleket letépkedem a szárról és egy tálba teszem. Összekeverem a hagymával, a gránátalmával, az összevágott dióval és összeforgatom a vinaigrette-tel.
Azonnal tálalom.
(ha szállítani kell, akkor az öntetet külön viszem)