Grissini
sponsored links
Mik ezek a rudacskák? Joggal tehetitek fel a kérdést. Ez az olasz grissini (Kiejtve: grisszini). Hagyományosan kenyértésztából készül és kiváló kiegészítõje egy fortyogó sajt fondünek, egy selymes krémlevesnek, akár egy ízletes salátának vagy csak úgy, mert ropogtatni jó. A boltban az összetevõkhöz képest horror áron kapható, így újra lázadtam a fogyasztói társadalom hagyományai ellen és elkészítette magam. Nem szabályos, de a ronda és finom kategóriába simán belepasszírozható.
Mielõtt a "roppant bonyolult" :-) receptnek nekiugranánk, megismertetlek benneteket a grissini történelmi történetével :-)
TÖRTÉNELEM: A XVII. századból származó ételt Olaszország északnyugati részén, Piedmontban találták ki elõször.
Az oka, hogy a fiatal herceg, II. Savoyai Vittorio Amedeot megbetegedett és a kúráját ezzel egészítették ki. A legtöbb ételt nehezen emésztette meg a herceg, így Don Baldo di Lanzo királyi doktor egyeztetett a királyi pékkel, Antonio Bruneroval. Különösen könnyû és ropogós pékárut kért. A pék a ghersa receptjét vette alapul, ami tipikus kenyér Turinban. Ez ropogós, hosszú péksüti volt. Láss csodát, a herceg meggyógyult és 1713-ban királlyá koronázták. A legenda szerint Vittorio szelleme grissinivel kísért a kastélya termeiben a mai napig :-)
Még egy érdekesség: Tudtátok, hogy Napóleon megszállottan ragaszkodott a grissinihez? Naponta szállíttatott Turinból a saját részére.
Hozzávalók kb. 20 db 25 cm-es darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 4 ek. olívaolaj/ olaj is megfelel
- 1/2 ek. só
- 2 dkg élesztõ ...