Grillázs krémbonbon
sponsored links
Talán a cukrászvizsgán legjobban a bonbonos és fagyis tételektõl félek. Fagyifõzõbe még megyek gyakorlatra és pár bonbont is csináltam már a cukrászgyakorlaton. Most itthon vágtam nagy fába a fejszémet, a grillázs krémbonbonba. Nem lesz a kedvencem az biztos. Elég macerás és a grillázzsal dolgozni meg pláne nem könnyû. Lett 13 értékelhetõ darab, lett volna több is, ha sikerül a grillázst idõben kikaparnom az edénybõl és nem köt bele. Aki ügyes, szerintem 20 bonbont is kihozhat belõle.
Hozzávalók:
10 dkg szezámmag
20 dkg kristálycukor ( kockacukor még jobb)
20 dkg párizsikrém *
10 dkg étcsoki
1 ek. étolaj
A párizsikrémhez:
( ebbõl a mennyiségbõl 40 dkg kész krém lesz, de a bonbonhoz csak fele kell)
15 dkg cukor
15 dkg vaj
6 dkg holland kakaópor
105 ml habtejszín
Elkészítés:
1. Elõször a párizsi krémet készítjük el: a cukrot a tejszínnel közepes lángon addig fõzzük,míg sûrû, szirupszerû állagot nem vesz fel. Ekkor kézi habverõvel csomómentesre elkeverjük benne az átszitált kakaóport, lehúzzuk a tûzrõl és elkeverjük benne a vajat. Miután teljesen kihûlt, robotgéppel kihabosítjuk és az elkészült krémbõl 20 dkg-ot félreteszünk a bonbonhoz. Felhasználásig hûtõben tároljuk.
2. A szezámmagos talphoz egy kis lábasban a cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a szezámmagot,elkeverjük és márványlapra vagy alaposan beolajozott gáztepsi hátuljára öntjük. Egy szintén beolajozott nyújtófával vékonyra nyújtjuk a masszát és 2-2,5 cm átmérõjû szaggatóval köröket szaggatunk belõle. Azért célszerû tepsi hátulján dolgozni,mert ha túl gyorsan kötne vissza a massza, meleg sütõbe bedobhatjuk a tepsit pár percre, hogy újra képlékeny legyen.
3. Az elkészült korongokat félretesszük,a megmaradt szezámgrillázst egy zacskóba öntjük és egy nyújtófával porrá törjük. Fontos, hogy ne maradjanak benne nagyobb grillázsdarabok. Ezt a port az elkészült kihabosított párizskrémbe keverjük, 2 evõkanálnyit félreteszük a díszítéshez.
4. A grillázsos krémet sima csõvel ellátott habzsákba töltjük és a korongokra halmokat nyomunk a masszából. A bonbonokat fagyasztóba tesszük, amíg felolvasztjuk a csokit.
5. Az étcsoki 3/4-ét mikróban vagy vízgõz felett felolvasztjuk, majd a maradék 1/4 csokit apróra vágva belekeverjük, 1 evõkanányi étolajjal vékonyítunk rajta, simára keverjük.
6. A fagyasztóból kivett bonbonokat kimártjuk a csokiban, sütõpapírral bélelt lemezre ültetjük õket, tetejüket megszórjuk a grillázsmorzsával. A megmaradt csokit zacskóba tölthetjük és csigavonalat rajzolhatunk a bonbonok tetejére, mikor a csoki már megkötött rajtuk.