Grillázs florentin bonbon
sponsored links
Szintén cukrásztételt hozok, ez sem egy könnyû történet, meg is szenvedtem vele rendesen, de ez tipikusan az az édesség, ahol a végeremény kinézetre és ízre is kárpótol: csokis mandulagrillázs, ami még ajándéknak is tökéletes, hiszen nagyon mutatós. Remélem, leendõ cukrászhallgatók számára is hasznos lesz ez a bejegyzés, mi is folyamatosan kerestünk olyan blogokat, ahol részletes receptleírást, esetleg videót találtunk a cukrászvizsgán szereplõ termékek elkészítésérõl.
Hozzávalók:
( ha ügyesek vagyunk, 45-50 db is kijön belõle)
24 dkg cukor
12 dkg lapjával stiftelt mandula
20 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj
Elkészítés:
1. Mivel fontos, hogy gyorsan dolgozzunk,mert grillázsról ( karamellrõl van szó), ezért célszerû a pultra készíteni minden szükséges eszközt: kis méretû kör alakú fém kiszúró ( mûanyaggal nem fog mûködni), nyújtófa, spakli vagy fém habkártya, olaj spray. Ha van márványpultunk/ lapunk, dolgozzunk azon, ha nincs, akkor egy gáztepsi HÁTULJA is megteszi, ezt is készítsük oda, fújjuk le olajspray-vel.
2. Egy kis lábasban kezdjük el karamellizálni a kristálycukrot, mintha csak a Dobos-torta tetejét készítenénk. Mikor a cukor felolvadt, aranysárga-borostyán színt vett fel a karamell, adjuk hozzá a mandulát, keverjünk rajta egyet és öntsük ki a márványlapra vagy a beolajozott tepsi hátuljára. Vegyük kézbe az olajozott nyújtófát és nyújtsuk annyira vékonyra amennyire csak tudjuk. Kívülrõl befelé haladva szúrjunk ki köröket a szaggatóval ( a széle hamarabb fog szilárdulni, mint a közepe). Ha megkötne a massza mielõtt végzünk, tegyük be pár percre a tepsit 180 fokos sütõbe, így ellágyul a massza és újrakezdhetjük az egész nyújtás-szaggatás mûveletet. Tempósan, de óvatosan dolgozzunk.
3. Ha elkészült az összes korong, temperáljunk csokoládét és a korongok felét mártsuk ki benne, tegyük sütõpapírra õket, míg megszilárdul a csoki.
Tipp: ugyanez a recept mûködik szezámmaggal is.