Grillezett tarja párolt zöldségekkel, grill padlizsánnal május 1-én

2014-05-01

sponsored links


Május elseje alkalmából ma tarját grilleztünk, meg padlizsánt. Igaz nem az udvaron, hanem a sütõben, ez azonban semmit nem vont le az értékébõl. Köretként rengeteg zöldséget pároltam meg.
Elõször tegnap este pácot készítettem a felszeletelt tarjához.
A pác hozzávalói: 1 nagy citrom kifacsart leve, kb. ugyanannyi olaj, 1-1 teáskanál õrölt kömény, feketebors, 2 teáskanál fokhagyma granulátum, 1/2 teáskanál chili por (sót direkt nem raktam a pácba, hogy ne vonja ki a nedvességet a húsból)
Ezzel a páccal jó alaposan bekentem a nem túl vastagra szelt, csont nélküli tarját. 
A csontot kivágattam a hentessel, finom csontlevest fõztem belõle (rengeteg zöldséggel, Zepter gyorsfõzõ fedõvel, szokásos jelzések után 25 perc alatt).  Tészta nem került bele, úgyhogy testkontrollos maradt a leves is.


A bepácolt tarja szeleteket üveg tálban, fóliával letakarva hûtõbe raktam, felhasználás elõtt két órával kivettem, hogy felmelegedjen kissé. 
Közben megtisztítottam, feldaraboltam a zöldségeket a párolt zöldséghez. 
Hozzávalók: kevés olaj, 6 db sárgarépa, 5 db hagyma, 4 db gomba, 1 db cukkini, 1 piros kaliforniai paprika, 1 sárga tv paprika, 2 hegyes-erõs paprika, sertéssült fûszerkeverékem ízlés szerint.
Elõször a hagymát, sárgarépát, vastagra szelt cukkinit és gombát dinszteltem meg, majd fûszereztem és 1 dl víz hozzáadásával fedõ alatt takarékon pároltam kb. 15 percig. Utána tettem hozzá a paprikákat, jól elkevertem és további kb. 10 perc alatt megpuhítottam.
A grillezett padlizsánhoz 1 feszes padlizsánt felszeleteltem és ugyancsak sertéssült fûszeremmel beszórva szûrõbe tettem, hogy kiengedje keserû levét.
A sütõt infravörös nagy felületû grill fokozatra kapcsoltam és 250 fokra, melegedni. Elõször a picit megolajozott padlizsán szeleteket sütöttem meg - sülés közben egyszer megfordítva, utána a hússzeleteket is, mindkét oldalukat 12-12 percig, aztán pár percig az elzárt, nyitott ajtajú sütõben pihentettem tálalás elõtt - és ekkor sóztam is õket. Az alatta összegyûlt szaftot serpenyõben kiforraltam, azzal locsoltuk meg evés közben a húst. Isteni ebédünk volt, bár jobban meg kellett dolgoztatnunk a rágóizmainkat, mint egy olyan sültnél, ami másfél-két órát töltött a sütõben. 
A húsos-zöldséges ebéd után 4 óra a várakozási idõ. 



Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/05/grillezet...

sponsored links

Keres?s