Graham tigris kenyér
sponsored links
Mostanában minden kenyérkémet tigrisesítem, aminek a folyamatát korábban ITT leírtam. Amit viszont ezúttal újítottam, az a grahamlisztbõl készült öregtészta volt. Gondolkodtam rajta, hogy a kenyérhez használt BL55 mellé teszek még kevés grahamet, de elõször így akartam kipróbálni...szuper lett, könnyû, lyukacsos belezettel...kipróbálom majd plusz grahammel is...:-)
Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
25 dkg graham öregtészta
1,5 dkg élesztõ
2 tk só
Csipet cukor
2 ek burgonyapehely
Csipet aszkorbinsav
60 ml tej
240 ml víz
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, majd belemorzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot. Beleöntjük a langyos tejet és a langyos vizet, majd az öregtésztával együtt bedagasztjuk. Én kézzel dagasztok, és a víznél az utolsó 30 ml-t óvatosan, apránként óntöttem hozzá, lisztfüggõ, mennyit vesz fel.
Pihentetjük konyharuhával letakarva 20 percet, majd még egyszer átgyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütõpapírral bélelt jénaiban kelesztjük egy órát. KeleszTési felénél elkészítjük a tigris mázat a fenti alapján, ekkora kenyérhez elég fél adag máz. Negyed óra múlva rákenjük a kenyérre, pengével bemetszük, hagyjuk még 15 percet pihenni, amíg a sütõ felfût 230 fokra.
A jénai tetejét vízzel lepermetezzük, fedõ alatt 60 percet sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
25 dkg graham öregtészta
1,5 dkg élesztõ
2 tk só
Csipet cukor
2 ek burgonyapehely
Csipet aszkorbinsav
60 ml tej
240 ml víz
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, majd belemorzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot. Beleöntjük a langyos tejet és a langyos vizet, majd az öregtésztával együtt bedagasztjuk. Én kézzel dagasztok, és a víznél az utolsó 30 ml-t óvatosan, apránként óntöttem hozzá, lisztfüggõ, mennyit vesz fel.
Pihentetjük konyharuhával letakarva 20 percet, majd még egyszer átgyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütõpapírral bélelt jénaiban kelesztjük egy órát. KeleszTési felénél elkészítjük a tigris mázat a fenti alapján, ekkora kenyérhez elég fél adag máz. Negyed óra múlva rákenjük a kenyérre, pengével bemetszük, hagyjuk még 15 percet pihenni, amíg a sütõ felfût 230 fokra.
A jénai tetejét vízzel lepermetezzük, fedõ alatt 60 percet sütjük.