Gombóc és tök avagy A színtelen élvezet
sponsored links
A következõ recept megalkotásánál, az volt az elsõdleges cél, hogy elhasználjak egy nagy tököt, hogy ismét egy ÕrütenJóÉtelt kínáljak nektek, mert tudom, (ha nem is beszéltek róla) hogy mindenki lakásában, valahol, titokban, a sötétbe burkolózva megbújik egy szép fõzõtök.
SAJTOS-HAGYMÁS HÚSGOLYÓK,
KAPROS TÖKMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
a húsgolyók:
50 dkg darált hús (s.lapoka)
2 db tojás
3-4 ek. zsemlemorzsa
10 dkg reszelt sajt
1 nagy fej vöröshagyma
bors, só
a mártás:
1,4 kg fõzõtök (egészben mérve)
2 dl tejszín
1/2 citrom leve (4-5 ek.)
1 tk. kristálycukor
1 ek.liszt
friss kapor
szerecsendió
bors, só
a köret tészta
A vöröshagymát felaprítjuk, megpirítjuk; aztán a darált hússal, a tojásokkal, a sajttal és a morzsával, alaposan összedolgozzuk, sóval, borssal ízesítjük.
Legalább 30 percig hûtõben pihentetjük, majd kis, tömör gombócokat formázunk belõle; ebbõl a mennyiségbõl 25-28 gombóc is kijön, de ügyeljünk arra, hogy túl nagyok ne legyenek (ez az átsülés miatt fontos).
Egy serpenyõben, kevés zsiradékon, kis lángon! szépen elõsütjük, megpirítjuk a gombócokat, mozgatva, forgatva, odafigyelve! Akár fedõt is tehetünk rá, de figyeljük, meg ne égjenek.
A tököt megtisztítjuk, kibelezzük, kockákra vágjuk és sós vízben, nagyon puhára fõzzük.
Nagyjából annyi víz maradjon rajta, ami épp ellepi, aztán szépen leturmixoljuk, (ha kicsit darabosabb marad, az sem nagy baj).
Visszarakjuk a tûzre, de már csak gyenge lángon, citromlével, szerecsendióval, borssal, és a cukorral ízestjük. Ezután ügyesen belepakoljuk a húsgolyókat, és lassan rotyogtatva, finoman bele-belekevergetve, jó 10 percig pároljuk. Közeben felaprítjuk a kaprot, ezt is hozzáadjuk; a végén pedig tejszínes habarással sûrítjük.