Gombás õztokány --fûszeres palacsintametélttel.
sponsored links
Általában a vadhúshoz ritkábban jutunk.Elõkészítése gondos munkát igényel.
A megtisztított õzhúst lehártyázom,faggyúsabb részeket kiszedem.
Elõször hideg vízben,majd forró vízben áztatom--végül újra hidegben.Lecsöpögtetem.
Bármit készítek--pácolom....annyi páclét készítek,hogy ráöntve teljesen ellepje a húst.
Pácléhez: Vizet felforralom,beleteszek 2 karikázott hagymát,8-10 egész borsot,
ugyanannyi mustármagot ,borókát,5-6 babérlevelet,fél pohár ecetet,ezzel rövid
ideig fõzöm--hagyom kihûlni---utána beleteszem a húst--teljesen a lé alatt legyen,
2-3 napot pácolom..Elkészítéskor újra leöblítem,csöpögtetem,kockázom a húst.
Akkor fõzzünk!!
Palacsintametélthez:
A megtisztított õzhúst lehártyázom,faggyúsabb részeket kiszedem.
Elõször hideg vízben,majd forró vízben áztatom--végül újra hidegben.Lecsöpögtetem.
Bármit készítek--pácolom....annyi páclét készítek,hogy ráöntve teljesen ellepje a húst.
Pácléhez: Vizet felforralom,beleteszek 2 karikázott hagymát,8-10 egész borsot,
ugyanannyi mustármagot ,borókát,5-6 babérlevelet,fél pohár ecetet,ezzel rövid
ideig fõzöm--hagyom kihûlni---utána beleteszem a húst--teljesen a lé alatt legyen,
2-3 napot pácolom..Elkészítéskor újra leöblítem,csöpögtetem,kockázom a húst.
Akkor fõzzünk!!
Hozzávalók:
- 2,5 kg-nyi õzcomb
- 2 hagyma kockázva
- 1 vastagabb szelet házi füstölt szalonna kockázva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 babérlevél
- 2 dl sûrített paradicsom
- 1 db fõzõtejszín
- fél kanálnyi liszt
- 1 kanál csipkebogyó lekvár
- só,bors
- 30 dg barna gomba
- pohárnyi száraz vörösbor
lecsöpögtetett õzhúst.Nagy lángon kevergetem,gomba következik,só,bors,
paradicsompüré,babérlevél,vörösbor.Még mindig fedõ nélkül rotyog kb.5 percet,
utána fedõvel lefedve lassú tûzön puhára fõzöm,lekvárt is belekeverem.
Fõzõtejszínes lisztes habarással készen is van.
Palacsintametélthez:
- 20 db sós palacsinta zöld fûszerekkel ,bors,metélõ,kapor ízesítve
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 db tojás
- 5 dg reszelt sajt
- só,bors
- 1 szelet házi füstölt szalonna kockázva,kisütve
sajttal,sóval,borssal összekeverem a metélttel lazán óvatosan összedolgozom,kivajazott
jénaiba teszem--tetejére reszelt sajt,és a kisütött szalonna kerül.Sütõben kb.10 percet sütöm.
A finom szaftos husit a palacsintametélttel tálalom.
Jó étvágyat kívánok...Mari