Gombás árparizottó

2014-03-05

sponsored links


Hozzávalók

30 dkg árpagyöngy
1 evõkanál szárított vargánya
15 dkg erdei gomba (fagyasztott is használható)
2 szál sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 liter zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 evõkanál olívaolaj
5 dkg vaj
5 dkg parmezán sajt



Az árpát legalább 2 óra beáztatjuk, majd leszûrjük. A szárított vargányát forró vízzel leöntjük, 15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. A levét átszûrjük apró lyukú szûrõn, késõbb felhasználjuk az ételhez. A megmosott, megtisztított gombát és sárgarépát felszeleteljük. Az olívaolajat és a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, a zúzott fokhagymát, néhányat keverünk rajta és hozzáöntjük az árpagyöngyöt. 2-3 percig kevergetve pároljuk, beleszórjuk a gombákat, felöntjük a vargánya levével és sózzuk, borsozzuk. Folyamatos kavargatás mellett fõzzük 1-2 percig, majd hozzáadunk 1 merõkanálnyi az alaplébõl, amelybe elõzõleg beleöntöttük a bort. Közepes lángon, kavargatva addig fõzzük, amíg az árpagyöngy a levet teljesen be nem szívja. Ekkor hozzáadunk egy újabb merõkanálnyit, majd kevergetve fõzzük, amíg az árpa ismét be nem szívja azt . Ezt kb. 20 percig folytassuk, amíg az összes levet hozzá nem adtuk az ételhez, és az krémesre, enyhén kemény, harapható állagúra nem fõ. (Elõfordulhat, hogy nem lesz szükség az össze lére, de lehet, hogy a megadottnál több kell majd hozzá, ekkor vízzel pótolhatjuk.) A tûzrõl levéve keverjük hozzá a parmezánt és az apróra vágott petrezselymet. Melegen, azonnal tálaljuk.

Folytats a blogon ... izeskalandok.blogspot.com/2014/03/gom...

sponsored links

Keres?s