Gombás-tejszínes pulykamell brassóiasan, Szacsvay-módra

2014-03-16

sponsored links

Szívesen olvasok történeteket színészek, mûvészek kedvenc ételeirõl, konyhai trükkjeirõl, receptjeirõl. Gasztromagazinokban szoktam vadászni az ilyen típusú írásokra, illetve egy-egy tévémûsorban is el lehet lesni a gourmand mûvészek titkait.
Szacsvay László színmûvész legendás konyhai alakításai közül többet kipróbáltam már. Például a verhetetlen tökös lecsóját, a bundás almát, és azt a brassóias pulykamellet, amit most bemutatok az Olvasóimnak.

Gombás-tejszínes pulykamell brassóiasan,
Szacsvay-módra

Hozzávalók:
1 kg krumpli
a sütéséhez bõ olaj

70-80 dkg pulykamell
2 dl olaj
2 mokkáskanál házi ételízesítõ
2 gerezd fokhagyma

A raguhoz:
2 közepes vöröshagyma
15 dkg gomba
2 dl száraz fehérbor
1 kiskanál õrölt majoránna
2 mokkáskanál õrölt fekete bors
1 mokkáskanál csemege Piros Arany
2 dl tejszín

A megtisztított és megmosott krumplit felkockázom, és forró olajban ropogósra sütöm, mint a rósejbnit. 
Aztán félreteszem. Erre kerül majd a tejszínes-boros mártás, ettõl nevezi a mûvész úr brassóinak.
Kisujjnyi csíkokra vágom a pulykamellet, sózom, és legalább 1-2 órán át pácolom a következõ pácban: a 2 dl olajba keverem a két gerezd zúzott fokhagymát és a házi ételízesítõt. Beleforgatom a húst, és fóliával lefedve állni hagyom.
Késõbb kiszedem a húst a páclébõl, és kinyomkodom. A hagymákat kockára vágom, és a pácoláshoz használt olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a gombát (aminek csak a talpát vágom le, de nem hámozom meg). Miután a gomba megpárolódik, megpirítom benne a húst, hagyom gyengén rotyogni. Majd az egészet felöntöm a száraz fehérborral.
Fûszerezem a boros ragut majoránnával, fekete borssal és csak a színe végett egy kis Piros Arannyal. Kavargatom, míg a leve elfõ, s félreteszem hûlni.
Amikor még meleg, de már nem forró, hozzáöntöm a tejszínt, és összekeverem a sült krumplival.

Kiadós, ízletes étel, gyakran készítem ezt ünnepek táján. 

Az eredeti recept a Príma Konyha 2001. decemberi számában jelent meg.

Folytats a blogon ... rubinkonyhaja.blogspot.com/2014/03/go...

sponsored links

Keres?s