Gombás, tejfölös sertés karaj falatok
sponsored links
Vasárnapi ebédünk második fogása sertés karajból és gombából készült. A meglévõ hús nagyobb részébõl rántott szelet készült, a leesõ darabokat pedig gombával jó kis ragunak elkészítve, tejfölösen galuskával körítve fogyasztottam. Annak idején a menzán, pontosabban üzemi konyhán- ez volt a neve akkoriban- hasonló fajta ételt Bakonyi sertésbordának nevezték. Nálunk most így készült.
20 dkg sertés karaj
2 ek oliva olaj
1 tk só
frissen õrölt bors
27 dkg gomba
2 ek oliva olaj
1 gerezd fokhagyma
1,5 tk piros paprika
1 tk só
1 fej vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2,5 dl tejföl
Oliva olajat hevítettem serpenyõben. Karaj szeleteket vastag csíkokra vágva hirtelen átsütöttem. Sóztam, borsoztam, majd lefedve tovább sütöttem. 1 óra alatt puhára párolódott, a végén egy kevés vizet adtam hozzá.
Egy másik serpenyõben kockára vágott hagymát pirítottam olajon. Hozzáadtam a fokhagymát, piros paprikát, szeletelt gombát.Sóztam, majd a paradicsomot, paprikát is beletéve, lefedve pároltam 15 percig.Egy kevés vizet öntöttem még hozzá. A tejfölt kevés szaft hozzáadásával simára kevertem, és a gombával együtt a húshoz adtam. Az ételt galuskával tálaltam. Ehhez 10 dkg lisztet 1 tojást és kevés vizet, sót adtam.