Gombás-céklás rizottó
sponsored links
Van egy céklás recept elmaradásom, amit most S.O.S. meg kell osztanom, mert a piacok és a zöldségesek már roskadoznak a friss zöldségektõl, a cékla meg, valljuk be, az ínségesebb téli napokra való.
Egy rizottót készítettem belõle, amiben az erdei gomba íze dominált, a cékla inkább csak a színe miatt került bele, illetve, ha már itt tartunk, azért adott egy kellemes, édeskés, földes ízt az egésznek. A színét azt hiszem, nem kell firtatnom, brutálisan intenzív lett, öröm volt nézni, ahogy a céklapüré lilasága szétterjed a rizottóban.
Egy rizottót készítettem belõle, amiben az erdei gomba íze dominált, a cékla inkább csak a színe miatt került bele, illetve, ha már itt tartunk, azért adott egy kellemes, édeskés, földes ízt az egésznek. A színét azt hiszem, nem kell firtatnom, brutálisan intenzív lett, öröm volt nézni, ahogy a céklapüré lilasága szétterjed a rizottóban.
Hozzávalók:
- A rizottóhoz:
2 közepes cékla
olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
7,5 dkg vaj
1,2 l csirke- vagy zöldségalaplé
25 dkg arborio rizs
1 dl vörösbor
3 dkg szárított gomba
5 dkg parmezán
só
frissen õrölt bors
- A tálaláshoz:
rukkola
parmezánforgács
Elkészítés:
A céklát megpucoljuk, feldaraboljuk, és sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokon 1 óra alatt megsütjük. Kihûtjük, majd késes aprítóban daraboljuk, vagy kis lyukú reszelõn lereszeljük. A szárított gombát legalább 1/2 órára vízbe áztatjuk.
2,5 dkg vajat serpenyõben felolvasztunk, hozzáadjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, megdinszteljük. A rizst is rászórjuk, pár percen keresztül pirítjuk, majd a vörösbort is hozzáöntjük. Megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog, és az alaplébõl is teszünk hozzá. Közepes lángon rotyogtatjuk, idõnként megkeverjük, és az elfõtt levet folyamatosan, merõkanálnyi adagonként pótoljuk. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a lecsepegtetett gombaszeleteket, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a rizs kezd puhulni ? kb. 20 percnyi fõzés után ?, belekeverjük a céklapürét, a reszelt parmezánt, és fokozatosan hozzáadagolunk 5 dkg kockára vágott, hideg vajat. A tûzrõl lehúzzuk, és még 5 percen keresztül lefedve pihentetjük.
A recept a Kifõztük magazinban is megjelent.