Gombás csónakok
sponsored links
A gombával töltött kelt tészta nyitott változata, így a töltelék még ízletesebbé válik, különösen ha teljes kiõrlésû lisztbõl készítjük, melynek jelentõségét újfent hangsúlyozni szeretném. Hiszen ha fehér sima lisztet fokozatosan számûzzük az étrendünkbõl, és a teljes búzaszemet használjuk, különösen ha ez tönkölybúza, amelynek rostjai a vízben nagyszerûen oldódnak, tehát tápanyagai még jobban felszívódnak, sok hasznos változást tapasztalhatunk testi lelki állapotunkban. A tönkölybúza igen jó segítség az emésztõrendszeri gyulladások, ideg és csontbetegségek kezelésében. Több mint 9000 évvel ezelõtt terjedt el szinte minden kontinensen és lett az emberiség alapvetõ tápláléka. Étrendünkben igen fontosnak tartom az összetett szénhidrátokat, boldog kiegyensúlyozott lelkiállapotot, nyugodt alvást biztosítanak.
A természetesen kelesztett kelt tészta teljesen más hatással van szervezetünkre, mint az élesztõvel készült. Az erjesztõanyag a hosszú kelesztés során lebontja a gabona cellulózszerkezetét, ezzel növelve a tészta tápértékét. Szintén a hosszú kelesztés eredményeképpen a kialakult lactobacillus tartalma biztosítja a kellõ emésztéshez és kiválasztáshoz szükséges bélflórát. A megfelelõ bélflóra kialakításához mindössze kovásszal kell a kenyérféléket elkészíteni! illetve ilyen módon készített termékeket vásárolni. Nem lesz szükség semmiféle étrend kiegészítõkre, kapszulákra, sem joghurtokra , melyek sok nyálkát okoznak a szervezetünkben. Erre pedig különösen a téli idõszakban nincs szükségünk. A természetes bakteriális hatás és a sütés pedig majdnem teljesen semlegesíti a búza fitinsav tartalmát, míg a gyorsan kelesztett élesztõs kenyérben 90%-ban megmarad a gabona fitinsav tartalma.
Nem utolsósorban pedig kiemelném a kovásszal készült tészta kiteljesedett ízét, mely a pihentetési idõtõl függõen az édestõl a savanyúig terjed.
Az emberiség 50 ezer éve eszik kenyeret és 5 ezer éve eszik biológiai lazítószerrel vagyis élesztõvel készülõ ...