Gombás-citromos lazac párolt zöldségekkel.
sponsored links
Egyre többet hallani és olvasni arról, hogy arra hívják fel a figyelmünket, hogy minél több halat fogyasszunk. Januártól pedig valamivel olcsóbban juthatunk hozzá pl. a hazánkban közkedvelt pontyhoz, de a tengeri halakat is kedvezõbb áron szerezhetjük be. (bízzunk benne, hogy ez valóban így is marad még sokáig...) A lazac nem éppen az olcsó halak csoportjába tartozott eddig sem, és azért még most is igen borsos az ára, de néha azért megengedhetünk magunknak egy-egy szeletkét. Gombával, zöldségekkel, papírcsónakban megsütve pedig nemcsak igen egyszerû elkészíteni, de mellette igen finom, és laktató.
Hozzávalók a lazachoz:
2 db kb. 25 dkg-os lazacszelet
1 db citrom
1/2 citrom leve
só
õrölt színes bors
A lazacszeleteket locsoljuk meg a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A citromot vékonyan szeleteljük fel.
Hozzávalók a gombához:
25 dkg gomba
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
1 ek olaj
só
õrölt színes bors
A gombát és a vöröshagymát vágjuk fel apróra.
Egy serpenyõbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a saját levében pároljuk puhára, majd süssük zsírjára.
Hozzávalók az elõpárolt zöldségekhez:
1 db zsenge cukkini
3 db lilahagyma
2 db sárgarépa
2 ek olaj
só
õrölt színes bors
kakukkfû
1 tk ételízesítõ
1,5 dl fehérbor
A zöldségeket vágjuk fel vékony csíkokra.
Egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig, hogy egy kicsit összeessen.
Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fûszerekkel, öntsük fel a borral, és pároljuk tovább.
Amikor a sárgarépa már kezd puhulni, adjuk hozzá a szintén vékony csíkokra vágott cukkinit, majd addig pároljuk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig, hogy egy kicsit összeessen.
Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fûszerekkel, öntsük fel a borral, és pároljuk tovább.
Amikor a sárgarépa már kezd puhulni, adjuk hozzá a szintén vékony csíkokra vágott cukkinit, majd addig pároljuk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Vágjunk le két nagyobb darab sütõpapírt, majd osszuk el rajta az alaposan lecsepegtetett párolt zöldséget.
Ezután helyezzük rá a befûszerezett lazacot, tegyük rá a citromkarikákat, majd kanalazzuk rá az elõzõleg megpárolt gombát.
Ezután csomagoljuk be a sütõpapírba úgy, hogy ne maradjon rajta rés, majd tegyük át egy tepsire a papírcsónakokat.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük (pároljuk) 30 perc alatt készre.
Tálaláskor a sütõpapírral együtt helyezzük tányérra a gombás-zöldséges lazacot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a zöldséget át is kanalazhatjuk a tányérra, majd helyezzük mellé a lazacszeletet, és úgy kínáljuk.