Gombsüti
sponsored links
Az utóbbi években mindig készült ilyen nálam, már legalább is ami a formát illeti. Most egyszerre két receptet is hozok, ki-ki kipróbálhatja mindegyiket kedve szerint, Ezek egyserû kekszek, ha csak sima sütipecséttel (vagy akrá anélkül) készült kör vagy egyéb alakú kekszekrõl van szó, keksz szendvics készülhet, ha 2 korong közé Nutellát vagy karamell krémet, esetleg lekvárt kensz.
A kivitelezés gyakorlatilag ugyanaz, csak az alapanyagok mennyisége más az egyes recepteknél.
Recept #1
Hozzávalók:
- 140 g porcukor
- 250 g puha vaj
- 2 tojássárgája
- 440 g liszt
Receept #2
Hozzávalók:
- 100 g porcukor
- 200 g puha vaj
- 300 g liszt
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztbe beleszitáljuk a porcukrot, és összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és összegyúrjuk a tésztát, majd lefedve, hûtõben pihentetjük pár órán át.
A tésztát kettévágjuk, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Gomb formájú sütihez a kiszaggatott körökre a szaggatónál kisebb átmérõjû pohár szájával egy koncentrikus kört nyomunk (nem vágjuk ki!), és a gomblyukakat szívószál végével akalítjuk ki.
180 fokos sütõben 15 perc alatt megsülnek.
Én ma egy kevés fahéjat is adtam a tésztához, de lehet bele kakaóport vagy apróra darabolt aszalt gyümölcsöt is tenni.
A kivitelezés gyakorlatilag ugyanaz, csak az alapanyagok mennyisége más az egyes recepteknél.
Recept #1
Hozzávalók:
- 140 g porcukor
- 250 g puha vaj
- 2 tojássárgája
- 440 g liszt
Receept #2
Hozzávalók:
- 100 g porcukor
- 200 g puha vaj
- 300 g liszt
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztbe beleszitáljuk a porcukrot, és összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és összegyúrjuk a tésztát, majd lefedve, hûtõben pihentetjük pár órán át.
A tésztát kettévágjuk, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Gomb formájú sütihez a kiszaggatott körökre a szaggatónál kisebb átmérõjû pohár szájával egy koncentrikus kört nyomunk (nem vágjuk ki!), és a gomblyukakat szívószál végével akalítjuk ki.
180 fokos sütõben 15 perc alatt megsülnek.
Én ma egy kevés fahéjat is adtam a tésztához, de lehet bele kakaóport vagy apróra darabolt aszalt gyümölcsöt is tenni.