Gombatartósítás 5. Mezei szegfûgomba konzerv és szegfûgomba leveskonzerv készítése

2014-04-24

sponsored links

Berobbant a mezei szegfûgomba, így jutott elég sok. Egyszerre nem fogy el, sajnos az a baj az erdei-mezei gombákkal, hogy vagy sok van, vagy nincs. Ha sok van, akkor érdemes konzerválni. Lehet szárítani, ez jó megoldás sok fajnál, pl. a mezei szegfûgombánál is. Lehet nyersen, félkészen vagy készételként fagyasztani, aki  különlegességre vágyik lehet kovászolni, marinálni, vagy sóban eltenni. És persze van még a gombabefõtt savanyított vagy sós lében hõkezeléssel.    


Szegfûgombából ezúttal sós lében készítettem befõttet vagyis házi konzervet. Pici sós, babérleveles lében fõzés után, kifõzött üvegekbe tettem lével együtt, forrón a gombát. Kifõzött tetõkkel lezártam. Lehet száraz dunsztba vagy vizes dunsztba tenni, én visszatettem az üvegek kifõzéséhez használt forró vízbe kihûlésig a kész üvegeket. Kérdés mennyire sós. Annyira, hogy csak hígítva használható a leve, vagy a gomba a lébõl kivéve egy zöldségekkel elõfõzött levesbe tehetõ vagy szendvicsre, szószba is finom.

Szegfûgomba leves konzerv. Ugyanígy készült, mint fent írtam, csak apróra vágott zöldségekkel petrezselyemmel és pici fokhagymával fõzve. Sózás az ehetõnél nem sokkal sósabban, de a lé kevés rajta egy leveshez, így hígítva lesz majd kellemes. A leves elkészítése a konzervbõl. Apróra vágott fokhagymát zsiradékon megpirítok, aki piros paprikásan szereti, a paprikát a zsiradékra tegye, hogy a paprika kiadja a színét. Majd vízzel felöntöm  és fõzöm kicsit, ezután megy hozzá a szegfûgomba leves konzerv. Kellemesen sósra hígítva felforralva, lisztgaluska betéttel (1 tojás, liszt, amennyit felvesz, hogy keverhetõ nokedli sûrûségû legyen, pici só). Ezt idõhiányos idõkben használom majd egy gyors ebédhez.
 
További konzervek az Erdõkóstoló blogon:





A gombakonzerválásról másoknál:








Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2014/04/gomb...

sponsored links

Keres?s