Gombasavanyúság, lilatönkû pereszke és gombablog ajánló
sponsored links
Sajnos az õszi gombaszezon vége felé járunk, de még mindig szedhetõ és vásárolható a fotókon látható kis õszi szépség és finomság a lilatönkû pereszke
és néhány ehetõ tinóru, õszi ízletes vargánya, szegfûgomba, nagy õzlábgomba, néhány ehetõ galambgomba.
Én gombasavanyúságot készítettem az általam nemrégen szedett adagból
(Renata és Fridhelm Volk: Gombakalauz ínyenceknek c. könyvében található recept alapján)
Hozzávalók:
20 dkg vegyes erdei gomba
kevés olívaolaj
A pácléhez:
1 dl fehérbor ecet
1/2 dl víz
2 ág rozmaring
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma, megtisztítva
1 db erõs fûszerpaprika
só
6-8 szem egész fekete bors
1 mk mustármag
1 mk koriandermag
A gombát alapos tisztítás után kis darabokra vágjuk, az egészen kicsiket egyben is hagyhatjuk. A gombát 8 percig sós vízben fõzzük, leszûrjük, leöblítjük. Közben a hozzávalókból páclét készítünk, 15 percig fõzzük. A gombát is is a pácléhez tesszük, és további 5 percig együtt fõzzük. A gombát jó szorosan üvegekbe töltjük, páclével felöntjük, a tetejére olívaolajat öntünk, hogy a levegõtõl elzárja, az üveget jól lezárjuk. Fogyasztás elõtt legalább két hétig érleljük. Tálalás elõtt szûrõn leöblítjük, lecsöpögtetjük, és egy kevés jó minõségû olívaolajat csöpögtetünk rá. Felbontás után hûtõben kell tartani, és néhány napon belül elfogyasztani, mert hamar megromlik.