Gombaragu pir?tott keny?rkock?kkal ?s buggyantott toj?ssal
sponsored links
?s igen, a Rettent? Rutintalan Fot?s nem lyukasztja ki a buggyantott toj?st, hogy a s?rg?ja ?nycsiklandoz?an v?gigfolyjon a kaj?n, hanem kapkod ?ssze-vissza, pedig m?r megk?rt?k t?bbsz?r is, hogy ne kapkodjon. ?s arra se figyel, hogy ne az ?sszes keny?r legyen a k?pen, hanem egy kis t?bbi hozz?val? is l?tsz?djon. Mindegy.
Ez is egy Ottolenghi recept, de most nem a Jeruzs?lem szak?csk?nyv?b?l, hanem k?t helyen is megtal?ltam a neten. Egyiket F?szeres Esztern?l, a m?sikat Chili ?s Van?li?n?l. ?n F?szeres receptj?b?l indultam ki, de nem pont azt csin?ltam, mert volt olyan hozz?val?, amit nem siker?lt beszereznem, p?ld?ul a sz?rzellert elfelejtettem, a sz?r?tott erdei gomb?t meg eleve kihagyni terveztem. Kaptam viszont (el se merem mondani) m?lyh?t?tt szarvasgomb?t Olgit?l, ? is kapta valakit?l, ?s adott nekem a k?szlet?b?l 3 picike darabot, na ebb?l reszeltem a v?g?n a kaj?ra egy kicsit.
A kiindul? recepteket belinkeltem, ?s ?gy ?rom ahogy ?n csin?ltam.
Hozz?val?k a gombaraguhoz 1, azaz egy szem?lyre:
- 25 dkg csiperke felszeletelve (mindenf?le erdei gomba is mehet hozz?, de nekem nem volt)
- egy 5-6 cm-es darab p?r?hagyma apr?ra felkock?zva
- 1 kisebb sz?l s?rgar?pa felkarik?zva
- ? dl feh?rbor
- ? csokor petrezselyem
- 1 dl tejf?l
- s? bors
- 2 szelet kov?szos keny?r
- 1-2 ev?kan?l ol?vaolaj
- ? gerezd fokhagyma lereszelve (lehet 1 gerezd is)
- kakukkf?
- csipet s?
- 2 toj?s
- 1 ev?kan?l 10%-os ecet
- csipet s?
- ? csokor petrezselyem
- s?, bors
- n?lam egy picike szarvasgomba
Nagyon vid?mak a gyerekek, mert szabads?gon vannak, ?s jutalmul m?g a h? is esett. ? (Megengedt?k, hogy mutassam ?ket.) Rem?lem, l?tszik, hogy kelbimb? a szeme ?s r?pa az orra, sz?val ehet? ez a h?ember (vagy h?kutya) is! A vil?gon minden ehet? szerencs?re!
Itt egy gy?ny?r? perspekt?v?b?l n?zve k?sz?l a h?ember, a fot?s m?g arra is ?gyelt, hogy a hozz?val?k j?l l?tsz?djanak (jobb als? sarok). Felh?vn?m a figyelmet Mazsi ?j kab?tj?ra ?s sapk?j?ra, mert annyira men?!