Gombapörkölt
sponsored links
Legutóbb, mikor Nagyúton voltunk, rácsodálkoztam a hugomra.
- Szereted a meggylevest? Mióta?
- Idén, óta, meg a karfiollevest is...
Furcsa, de valóban változik az ember ízlése. Régen nem szerettem a gombát, kivéve az üveges gombából készült pörköltet. Manapság akár melegszendvicsen is jól esik, vagy pirítva paradicsom leveshez, krémlevesekhez. Azért a pörkölt még mindig a favorit, és szerencsémre vegánul is nagyon hasonló ízût lehet elkövetni, mint amit megszoktam. A hagyományos köret hozzá a tészta, de javaslom egyszer kölessel is kipróbálni, mert jó és igen egészséges alternatíva. Legutóbb csak héjában fõtt krumpli volt itthon, azzal is ízlett.
Hozzávalók:
1 kg gomba szeletelve
1 kg gomba szeletelve
1 kis fej vöröshagyma aprítva
1 paradicsom felkockázva
1 paprika karikákra vágva
1 ek pirospaprika
1 ek pálmazsír
1 paradicsom felkockázva
1 paprika karikákra vágva
1 ek pirospaprika
1 ek pálmazsír
1 csipet õrölt kömény
1 szál babérlevél
1 tk só
1 tk só
2 marék kesudió
A vöröshagymát kevés vízen megpároljuk, majd rátesszük a pálmazsírt is. Pirospaprikázzuk, beleszórjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, illetve a köménymagot. Átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, és a babérlevelet is beletesszük, fõzzük.
Amikor már majdnem kész, 2 marék kesudiót, vagy kesudió és napraforgó keverékét kevés vízzel finomra turmixoljuk, majd a gombához adjuk. Kevergetés mellett jó 5 percet fõzzük, míg újra felforr.
Friss káposztasalátával nagyon finom.