Gombakrémleves - a legfinomabb
sponsored links
Évekig csiszolgattam a receptet. Imádom ezt a gombakrémlevest, másképpen már nem is készítem. Ez most a téli változat, amikor az erdei gomba nem friss formájában van jelen a levesben.
Ha csak barna csiperkébõl készülne, akkor nem lenne elég aromás, ha pedig csak erdei gombából, akkor pedig túl mély ízû lenne. Így vegyesen pedig éppen olyan, amilyennek lennie kell.
Nyáron egyharmad friss vargányával vagy vegyes erdei gombával, télen szárított változatukkal, most pedig vargánya porral erõsítettem az ízeken.
A jó gomba arányon túlmenõen tökéletes gombakrémlevesem lényege a vaj, a póréhagyma és a kakukkfû íz összhangja, illetve az alaplé, ami jelen esetben finom, mély ízû tyúkhúsleves.
Semmilyen plusz sûrítõt nem alkalmazok, hiszen szükségtelen. Így sem liszt, sem keményítõ nincs a levesben.
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg barna csiperke (15 dkg szeletelve, a többi finomra vágva)
1 nagy, vagy 2 kisebb póréhagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
5 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfû (vagy 1 evõkanál friss kakukkfû levél)
1 evõkanál vargánya por (vagy 5 dkg szárított vargánya, vagy vegyes erdei gomba)
frissen õrölt Himalája só és zöld bors
5 dl tyúkhúsleves
1 dl tejföl és 2 dl tejszín keveréke
A kakukkfüvet közvetlenül a felforrósított vajba morzsoltam, hogy kioldódjon az aromája. Megdinszteltem benne a póréhagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is. Ezután, hozzáadtam a finomra vágott csiperkét és hagytam, hogy levet eresszen, majd elfõje. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a vargánya port és még 1-2 percig dinszteltem.
Ez a leves úgy a legfinomabb, ha újra van melegítve, így érdemes idõben elkészíteni, hogy tálalásig kihûljön, és újra tudjuk melegíteni.
Egy másik serpenyõt felforrósítottam és csöppnyi zsiradékon megpirítottam a gombaszeleteket.
Kontaktgrillben tortilla lepényt pirítottam és a leves mellé kínáltam a nem diétázó családtagoknak. J
Tipp: A ropogós tortilla lepényt kenjük meg zöld pesztóval és úgy kínáljuk a leves mellé. Mennyei! J