Gomba fas?rt teljes ?rl?s? t?nk?lyzseml?vel
sponsored links
Csal?d?smentes gomba fas?rt receptet hoztam egy nagyon hossz? kihagy?s ut?n.
Hozz?val?k:
50 dkg gomba
1 fej hagyma
1-2 ev?kan?l zsirad?k
s?,bors,kakukkf?,rozmring,pirosparika
2 db szikkadt kifli
tej az ?ztat?shoz (elhagyhat?)
1 db toj?s
zsemlemorzsa a forgat?shoz
Elk?sz?t?s:
Gombafas?rthoz ?n mindenk?ppen j?f?le erdei gomb?t szeretek haszn?lni, abb?l is t?bbf?l?t. Ezt a t?li id?szakban csak fagyasztott gomb?b?l tudjuk megcsin?lni. ?gy j?rtam el ?n is. ?sszel a nagy sz?razs?g ut?n rengeteg gomb?t siker?lt begy?jten?nk.
Ez a fas?rt varg?nya ?s arany tin?ru kever?k?b?l k?sz?lt.
Fagyasztott gomba eset?n aranyszab?ly, hogy kienged?s n?lk?l, fagyosan dolgozunk vele!!!
A hagym?t apr?ra v?gjuk, majd zsirad?kon megdinsztelj?k egy csipet s?val. A gomb?t fagyosan r?tessz?k, ?s er?s l?ngon pir?tjuk addig, am?g lev?t el nem f?vi. Ez 10-15 perc. K?zben f?szerezz?k. Amikor m?r zs?rj?ra pir?tottuk, teljesen kih?tj?k.
Addig a kifliket tejbe ?ztatjuk, kinyomkodjuk. Term?szetesen lehet v?zben is, de a tej nagyon kr?mess? teszi ?s tomp?tja az esetleges intenz?v gomba ?zt.
A kih?lt kever?ket ?n ezut?n k?ses apr?t?ba tettem ?s csak p?rat kverve rajta apr?ra z?ztam, de nem dar?ltam teljesen le. ?gy a gombadarabok megmaradnak. Hozz?adjuk a kifacsart kifliket, a toj?st. F?szerezz?k m?g, ha sz?ks?ges.
Ezut?n l?tni fogjuk, hogy ig?nyel e a massza m?g zsemlemorzs?t. Ha igen, p?r ev?kan?llal keverj?nk hozz?. Vizes k?zzel gomb?cokat form?zunk, zsemlemorzs?ba forgatjuk, majd kiss? ellap?tva zsirad?kban kis?tj?k. Nem kell sok?ig s?tni, csak am?g sz?p arnybarna sz?nt nem kapnak.
Ha j?l dolgoztunk, akkor a fas?rtnak nem szabad sz?tesnie! K?v?l ropog?s, bel?l kr?mes, l?gy.
Tipp: A zsemlemorzs?ba tehet?nk durv?ra apr?tott di?t is. Nagyon finom lesz a ropog?s s?lt di? ?s a kr?mes gomba tal?lkoz?sa.
K?sz?thetj?k friss gomb?b?l is. Akkor durva reszel?n le is reszelhetj?k a gomb?t s?t?s el?tt.
Teljes ?rl?s? t?nk?ly cs?sz?rzsemle
Hozz?val?k:
250 ml v?z
200 ml tej
50 gr olvasztott vaj
50 gr t?kmag,lenmag,szez?mmag vegyesen
kev?s vaj a ken?shez
A lisztet a folyad?kkal, az olvasztott vajjal, ?s a magokkal elkeverj?k, letakarva langyos helyen 30-60 percet kelesztj?k.
Lisztezett fel?leten ?tgy?rjuk, majd 8 -10 darabba v?gjuk.
A t?sztadarabokat g?mb?ly?tj?k, majd hossz?, ujjnyi vastag cs?kokk? sodorjuk. Rakjunk r? egy hurkot, majd alulr?l-fel?lr?l t?rj?k be a lel?g? v?geket. A zseml?ket s?t?pap?rral b?lelt tepsire tessz?k. Tetej?ket olvasztott vajjal lekenj?k, magokkal megsz?rjuk. hagyjuk kelni 10-20 percet.
200 fokra el?meleg?tett g?z?s s?t?ben s?tj?k 20-25 percig, am?g sz?p barn?ra nem s?lnek.