Gomba csemegék - Gombával töltött sonka mártással, rizzsel
sponsored links
Egy humoros mondattal kezdem: Minden gomba ehetõ! - némelyik csak egyszer.
Itt a gombaszezon hamarjában lesz és volt egy pár receptem gombából már elõzõleg és ezután is még. Az étkezési gombák iránt mindig nagy volt az érdeklõdés. Én elsõsorban a termesztetteket részesítem elõnyben. Az a tapasztalatom, hogy a fokozódó fogyasztás ellenére a vadon termõ gombák - köztük a csiperkék - fogyasztása a lehetõségekhez képest mégis kevés, mert sokan félnek - én is - a gombamérgezésektõl. A mérgezõ gombák aránya az ehetõkhöz képest kicsi kb. 2 %, de abból egy is elég, hogy meghaljunk. Persze megtanulható melyik a mérgezõ, és el is vihetõ gombaszakértõhöz az amit mi magunk szedünk.
Nagyobb arányban kellene fogyasztanunk, mert értékes anyagok vannak benne. Cukorbeteg diétában, fogyókúrában kiváló. Sokféle étel készíthetõ belõle nemcsak gombapörkölt pl. gombaleves, gombamártás, gombás tojásételek, gombás tésztafélék, rakott gomba, rántott, töltött stb.
Hozzávalók: 4 adag
8 egyforma nagy gépsonka (nekem most fött tarja volt itthon), 30 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt,4 ek sûrített paradicsom, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 10 dkg ...