GOA TRANCE

2011-09-14

sponsored links



Dear Ínyenc Társ!
 
Na ilyen sem volt még. Magyarországon már négy éve létezik egy Delhi Darbar nevû indiai étterem, amirõl soha, semmilyen tudomásunk nem volt. Most is csak véletlenül találtunk rá, önfeledt elnöki kerékpározás közben. Pedig a hely a Dohány utcában található, és elég feltûnõ helyen. Gyönyörû afgán lány fogad, majd elárulja, hogy az étteremnek van egy "nagytestvére" is, amin aztán végképp elképedünk... De errõl majd máskor, egy következõ kaland során. Most koncentráljunk a GOA-i vacsorára!
A GOA-i ételeken a lány elmondása alapján érzõdik az európai (portugál) behatás, de azért a csípõsség is - akár egy chicken tikka masaláról, akár egy vindaloo-ról beszélünk. A teszt során kiderült, hogy az ételek itt egyébként nem azok az "arcodat lemarják" típusúak, de minden asztalon lesz külön chili, és citrom is, ha valaki úgy kívánja.

A Darbar szó egyébként iráni kifejezés (az ételeken érzõdik némi perzsa behatás is), jelentése: a Shah nemes udvara. Késõbb Indiában és Nepálban a szó az uralkodó udvarát vagy feudális fogadását jelentette. Utóbbit törvénybe iktatták és lejegyezték a perzsák és a perzsa- türkman uralkodók. A Darbar szó jelölhet feudális állam gyûlést is, melyen a fejedelmi államok ügyeit intézték, vagy csupán ünnepi összegyûlést, mint a britek indiai uralkodása idején. Elõbbi jelentésében, a Mughal származású uralkodók és a gyarmati India, néhány szomszédos hindu ill. muzulmán monarchia, mint pl az  ...

Folytats a blogon ... lucullus.blog.hu/2011/09/14/goa_trance

sponsored links

Keres?s