Gnocchi alaprecept

2012-12-11

sponsored links

Burgonyás

A recept olasz neve: gnocchi di patate


A gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen változatosan ízesíthetõ és elkészítése sem igényel különösebb szakmai tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját készíthetjük, búzalisztbõl, rizslisztbõl, búzadarából, krumpliból vagy egyéb zöldségfélékbõl, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven találkozhatunk Lombardiában.

A középkorban a búzadarából rizslisztbõl, száraz kenyérbõl és lisztbõl készült variációkat fogyasztotta mind a köznép mind a népesség ez utóbbiak természetesen gazdagabb szószokkal. A reneszánsz kor két híres szakácsa
Cristoforo Messisbugo e Bartolomeo Scappi már számos gnocchi receptet jegyzett le könyvében és az 1700-as évek közepén . Pellegrino Artusi szakácskönyvében már megtaláljuk a burgonyás változat receptjét is amit ekkor még tejjel fogyasztottak.

A krumplis változat diadalútja a 17.-18. században kezdõdött, amikor az Európát sújtó éhínségek hatására a burgonya igen fontos népélelmezési cikké válik. Ma már talán nem is gondolnánk, hogy a krumpli elterjesztésében és reklámozásában olyan híres személyiségek is közremûködtek, mint XVI. Lajos, aki fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg.

Magyarországon Mária Terézia és fia II. József segítették az elterjesztését ingyenes vetõburgonya kiosztásával, valamint azzal hogy termelését nem adóztatták. A mai Olaszország területére elõször 1565-ben érkezik meg a burgonya amikor ...

Folytats a blogon ... gamberiegamberetti.blogspot.com/2012/...

sponsored links

Keres?s