Gluténmentes és cukormentes linzer.
sponsored links
Linzer az örök kedvenc amely nélkül nálunk nincs ünnep, de a délutáni kávé vagy éppen tea mellé is szívesen elnassolunk egy-két darabot. Mivel az utóbbi idõben mellõzni kényszerülök a búzaliszt, és a cukor használatát, így ez a linzer most rizsliszttel, és xilittel készült. A tésztával kicsit nehezebb volt dolgozni, de sütés után szintén nagyon finom omlós. Mivel a lekvártól rövid idõ után felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát, így érdemes csakis közvetlenül tálalás elõtt összeragasztani.....
Hozzávalók:
25 dkg rizsliszt
5 dkg xilit
12 dkg Vénusz margarin
1 db tojás (nagy)
1 tk sütõpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 tk vaníliaaroma
1-2 ek hideg tej
csipet só
A rizslisztet keverjük össze a sóval, a sütõporral, a szódabikarbónával, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos keverjük hozzá a xilitet, adjuk hozzá a vaníliaaromát és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá egy-két evõkanál hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én egy evõkanál tejet adtam hozzá.)
Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hûtõbe 30 percre.
A lehûlt tésztát vegyük ki a hûtõbõl, majd rizsliszttel megszórt szilikonlapon (v. sütõpapíron) nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra, és szúrjuk ki a formával. (A leesõ tésztát gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk ki, és szúrjuk ki a formával)
A tepsit béleljük ki sütõpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép világos színûre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihûlni a linzert, mielõtt cukormentes lekvárral összeragasztanánk.
Az omlós linzert csakis közvetlenül tálalás elõtt ragasszuk össze a lekvárral, mert különben felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát.
Tálalás elõtt a lekvárral összeragasztott linzert, ízlés szerint szórjuk meg õrölt xilittel, majd úgy kínáljuk.