Gluténmentes szedres csokitorta
sponsored links
Édes revans az elsõ õszi napoknak: lágy csokis brownie, zamatos szederkrémmel és friss bogyókkal, hogy könnyebb legyen búcsút inteni a nyárnak. A jó hír, hogy most már nem fogtok gondolkodni rajta, hogy bekapcsoljátok-e a sütõt:)
Vége a forró napoknak, így már semmi akadálya, hogy elkészítsétek ezt a nagyszerû brownie alapú tortát. Gluténmentes zabpelyhet használtam hozzá, amit most már nagyobb szupermarketekben is be lehet szerezni, nem csak bio boltokban, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják majd. A brownie állagát ez a “mentes” hozzávaló kicsit sem befolyásolja, istenien csokis és belül ragacsos verzió, amihez tökéletes a kissé fanyar, szedres, lágy mascarponekrém.
Hozzávalók
(18 cm-es tortához)
Brownie:
- 10 dkg étcsoki
- 7,5 dkg vaj
- 0,5 ek. kakaó
- 2 tojás
- 9 dkg porcukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 8 dkg gluténmentes zabpehely
- pár szem szeder
Krém:
- 10 dkg szeder
- 5 dkg cukor
- 1 csapott tk. keményítõ
- mascarpone
szeder és mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés
- A brownie alaphoz a csokit a vajjal gõz fölött felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk elõször a kakaót, majd a porcukrot és a vaníliás cukrot.
- Egyenként belekeverjük a tojásokat is.
- A zabpelyhet apróra daráljuk, majd beleforgatjuk a csokis masszába.
- Sütõpapírral bélelt formába simítjuk és pár szem szedret is teszünk bele.
- 175 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 35 perc alatt megsütjük.
- Rácsra tesszük és megvárjuk, míg kihûl.
- A krémhez a szedret a cukorral feltesszük fõni.
- A keményítõt kevés vízzel simára keverjük, félrehúzzuk a cukros szedret és belekeverjük.
- Visszatesszük a tûzre, és sûrûre fõzzük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihûl, majd kikeverjük a mascarponéval.
- A kihûlt brownie tetejére simítjuk és 2-3 órára hûtõbe tesszük.
- Tálalás elõtt friss szeder szemekkel és mentalevelekkel díszítjük.