Gluténmentes kenyér quinoával

2018-03-06

sponsored links




A Konyhakiállításra vittem egy ilyen kenyeret, illetve ott helyben is összeállítottunk egy tésztát, amibõl kis bagetteket sütöttünk. Meglepõ volt a sikere, akik nem étkeznek gluténmentesen, azoknak is nagyon tetszett a puhasága, kissé édeskés, kellemes íze, amit a quinoának köszönhet. Ezt a Dél-Amerikából származó szuperegészséges mag ma már viszonylag könnyedén beszerezhetõ. Létezik fehér, vörös és fekete változata is, én most ennek a keverékét használtam. Egyszerûen kávédarálón ledaráltam, úgy adtam a többi liszthez.





Hozzávalók:

  • 330 g langyos víz (3,3 dl)
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztõ (vagy 1 tk. porélesztõ)
  • 2 tk. útifûmaghéj
  • 50 g õrölt guinoa
  • 125 g Nutri Free kenyérliszt
  • 125 g Schär Mix B kenyérliszt
  • 1 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
Dagasztógép üstjébe tesszük egymás után az összes hozzávalót. Alulra a víz, abba a cukor, majd az élesztõ kerüljön, ezután jön az útifûmeghéj, arra a lisztek, vgül a só és az olaj.


A gép keverõszárával 3-4 perc alatt, közepes fokozaton kikeverjük a tésztát. Ha szükséges, félidõben leállítjuk a gépet és az üst oldalára tapadt tésztát egy spatulával leszedjük. ( A Kenwood szuper szilikon szélû keverõlapátja ezt megteszi helyettünk). 
Amikor a tésztánk szép homogén, egy spatulával összeszedjük egy gombóccá, a tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk a tésztát. 



Amíg a tésztánk kel, egy  24 cm x 11 cm nagyságú sütõedényt kibélelünk sütõpapírral.
A megkelt tésztát egy vizes spatulával rizsliszttel meghintett munkalapra szedjük. A tetejét is meghintjük rizsliszttel, kissé kilapogatjuk, majd óvatosan feltekerjük. Beleemeljük az elõkészített formába, és finoman lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne nagy levegõbuborék. A formát fóliával lefedjük és a tésztát megint kelni hagyjuk, kb. 30 percig. Az idõ csak iránydó, néha kicsit több kell neki, néha kevesebb, attól függõen, mennyire kelt meg elõzõleg, milyen a hõfok, páratartalom, stb...
Amikor az edény szélét elérte a tészta, akkor sütésre készen van.
A sütõt elõmelegítjük 200 fokra, légkeveréssel. Az aljába bekészítünk egy kisebb fém edényt, amit szintén jól felforrósítunk. Amikor a tésztánk megkelt, egy vizes spatulával vagy éles késsel mélyedést nyomunk a közepébe. 
Az edényt betoljuk a sütõbe, az alulra bekészített kisebb edénybe pedig beleöntünk egy pohár vizet és gyorsan becsukjuk a sütõ ajtaját. Ezt a vizesedényt 20 perc után kivesszük a sütõbõl.
45-50 percig sütjük ezen a hõfokon, majd még 20-25 percig 180 fokon. Az utolsó 10 percben kivesszük a kenyeret a formából és anélkül sütjük tovább, hogy mindenütt szép ropogós héja legyen. Amikor a sütési idõ lejárt elzárjuk a sütõt, az ajtaját résnyire nyitjuk és a kenyeret még 5 percig a sütõben hagyjuk. Ezután rácsra tesszük és teljesen kihûtjük mielõtt felszeletelnénk.
3-4 napig puha, fogyasztható kenyerünk lesz, de felszeletelve nagyon jól fagyasztható is.



Tipp: Ha csak 3 dl vízzel készítjük, akkor a tészta kiválóan alkalmas arra, hogy megformázva, edény nélkül süssük, vagy kinyújtva megtöltsük pl.pizzáscsigának. 
Quinoa helyett használhatunk ciroklisztet, hajdinalisztet, vagy köleslisztet is.



Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2018/03/glutenme...

sponsored links

Keres?s