Gluténmentes fügés-diós süti
sponsored links
Nagyon fûszeres, nagyon õszi és abszolút minden mentes. De persze ez nem az ízekre, csak az hozzávalókra igaz:)
A recept nem tartalmaz ugyanis se fehér cukrot, se glutént, se laktózt, se tojást, így nyugodt szívvel fogyaszthatja fittguru és ételérzékeny egyaránt. A “mindenmentesség” ugyanis se az ízbõl, se az állagból nem vesz el: isteni puha (még másnap is!), szaftos, gyümölcsös és illatos a fûszerektõl. Próbáljátok ki!:)
Hozzávalók
(tepsi mérete: 20×25 cm)
- 12,5 dkg darált dió
- 1 tk. õrölt fahéj
- 3/4 tk. sütõpor
- 3/4 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. õrölt kardamom
- 3 dkg mazsola vagy vörösáfonya
- 4 ek. méz
- 2 ek. forró víz
- 15 dkg laktózmentes ricotta vagy krémes túró
- 0,5 dl laktózmentes tej
- 2 tojás
- 5 dkg laktózmentes vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 tk. mandula aroma
- 4 szem füge
Elkészítés
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a darált diót, a fahéjat, a sütõport, a szódabikarbónát és a kardamomot.
- Egy kis pohárba tesszük a mazsolát és a mézet, majd felöntjük a forró vízzel és így hagyjuk ázni kb. 5 percet.
- A fügéket alaposan megmossuk és felnegyedeljük.
- A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük és simára keverjük.
- A mazsolát lecsepegtetjük és a ricottás masszához adjuk.
- Majd a fûszeres-sütõporos darált diót és beleforgatjuk.
- Sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
- A fügéket belenyomkodjuk a masszába, a sütõforma aljáig: 8 darabot egymástól egyforma távolságra, hogy egy-egy kocka közepére kerüljön majd. A maradék 8 fügét a sütés félidejénél ezek tetejére tesszük, így ezek sütés közben sem fognak már belesüllyedni.
- 175 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt készre sül.