Gluténmentes barnakenyér

2014-05-04

sponsored links




















Az utóbbi idõben nem nagyon kísérletezgettem a gluténmentes kenyerekkel, Kollár Anita receptjei annyira jók. Pár napja aztán eszembe jutott, hogy kipróbálom, milyen lesz a kenyér, ha kissé megemelem a keményítõ tartalmát, az ötletet szintén Anita egyik kalácsreceptje adta. És hát igen, pihe, meg puha lett, harmad nap is élvezhetõ, nem kell pirítani, fagyasztani.

Hozzávalók:

  • 40 g teljes kiõrlésû cirokliszt
  • 40 g rizsliszt
  • 20 g kölesliszt
  • 100 g burgonyakeményítõ
  • 100 g tápióka keményítõ
  • 1 ek. lenmagliszt
  • 1 tk. xantángumi
  • 0,5 tk. guargumi
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. almaecet
  • 1 tojás
  • 1,5 tk. porélesztõ
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • kb. 2,3 dl langyos víz
A dagasztógép táljába mérjük az összes szárazanyagot, azaz a liszteket, a keményítõket, a xantángumit, a guargumit, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát és az élesztõt. Egy habverõvel elkeverjük, hogy az összecsomósodott keményítõt fellazítsuk. 
Ezután hozzáadjuk a tojást, az olajat, az ecetet és a vizet. A dagasztógép keverõszárával 5 perc alatt sima tésztát keverünk.
Akkor jó a tésztánk, ha kenõcs állagára emlékeztet. Ha szükséges, még 1-2 ek. vizet keverhetünk bele. 
A tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. 
Vékonyan kiolajozunk egy 20 cm hosszú, 11 cm széles sütõformát és a kissé megkelt tésztát belekanalazzuk. A tetejét vízbe mártott kanállal simára igazítjuk, a formát letakarjuk és megint 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kel a sütõt elõmelegítjük 200 fokra. A sütõ aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy régi õzgerincformát használok).
A megkelt tésztát egy recés késsel kb. 4 mm mélyen hosszában bevágjuk és a forró sütõbe toljuk. 
a sütõ aljába bekészített edénybe beleöntünk kb. 2 dl forró vizet és a sütõ ajtaját gyorsan becsukjuk. 
Sütési idõ kb. 50 perc.
A kész kenyeret kivesszük, kb. 10 percig a formában hagyjuk, majd kifordítjuk belõle és rácsra tesszük hûlni.
Megvárjuk, amíg teljesen kihûl (fontos!), csak azután szeleteljük.

A tésztát ízesíthetjük 1-1 mokkáskanál õrölt köménnyel, korianderrel és édesköménnyel.




Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/05/glutenme...

sponsored links

Keres?s