Glut?nmentes, veg?n r?patorta

2023-04-08

sponsored links

 

Egy kor?bbi, kar?csonyi linzer eset?ben - kattints ide, hogy l?thasd -  ezt ?rtam: "ahhoz, hogy mindny?jan ehess?nk a s?tikb?l amiket csin?lok, k?t dolgom van mostan?ban:  a veg?nos?t?s, meg olyan hozz?val?k ?sszev?logat?sa, amelyek nagy r?sze lass? felsz?v?d?s? sz?nhidr?tot tartalmaz. Ezt ?tgondoltam ?s cizell?ltam kicsit, mert t?bb felt?telnek is kell teljes?lnie:

  • legyen finom ?s
  • legyen oml?s, puha, vagy ropog?s, amilyenre a jellege alapj?n sz?m?t, aki beleharap
  • ne legyen t?l macer?s
  • legyen cukormentes ?s ezzel egy?tt
  • lass? felsz?v?d?s? sz?nhidr?tokat tartalmazzon, pluszban
  • legyen veg?n." 
Nos, ez a r?patorta m?g glut?nmentes is, k?sz?nhet?en a feltal?l?j?nak, Horv?thn? Cs?sz?r Adriennek.
Ha belev?gsz, sz?molj azzal, hogy ez nem egy leveg?s s?tem?ny, nem is lesz t?l magas a t?szta, azonban ?zes ?s szaftos. Egysz?val, finom. (K?t sz?val, nagyon finom.)

A hozz?val?k: (egy 18 cm ?tm?r?j? tortaform?hoz, amib?l 10, egyenk?nt b?s?gesen elegend? szelet s?tem?ny lesz):

  • 125 g gm liszt (100 g b. rizsliszt, 25 g csicseribors?liszt)
  • 1 tk s?t?por
  • 1 csipet s?
  • 1 kk fah?j
  • 125 g finomra reszelt r?pa
  • 25 g "negyedannyi" ?des?t?szer
  • 2 db "lenmagtoj?s" (2 ek dar?lt lenmag, 7-8 ek v?z)
  • 50 ml olaj
  • 1 tk ?r?lt van?lia
  • 1 ek citroml?
  • sz?ks?g szerint kb. 0, 5 dl n?v?nyi tej, ?n mandulatejet haszn?ltam.
Elk?sz?t?s:

Bekapcsoltam a s?t?t 180 fok h?l?gkever?sre.

A lenmag dar?l?kot elkevertem a v?zzel ?s ?llni hagytam.

A lisztet ?s a t?szt?hoz val? t?bbi sz?razanyagot egy t?lba tettem ?s elkevertem.

Hozz?adtam a r?p?t ?s az ?des?t?szert, azokkal is elkevertem, majd beletettem az olajat ?s az ?ztatott lenmagot, ?s ?jra alaposan ?tkevertem. Sz?ks?gesnek ?reztem m?g egy kis folyad?kot, ?gy bele?nt?ttem a mandulatejet ?s azzal is elkevertem.

Bele?nt?ttem a s?t?pap?rral kib?lelt form?ba, ?s 35 percig (t?pr?ba) s?t?ttem. A form?ban hagytam kih?lni.

Am?g s?lt a torta, megcsin?ltam a k?leskr?met is a tetej?re/oldal?ra.

Hozz?val?k:

  • 20 dkg (1 b?gre) j?l ?tmosott k?les
  • 2,5 b?gre v?z
  • 1 b?gre mandulatej
  • 1 tk ?r?lt van?lia
  • 1 ek "negyedannyi" ?des?t?szer 
  • pici kurkuma (a sz?ne miatt, de ez el is maradhat)
  • 0,5 b?gre k?kusztejsz?n
  • 1 kezeletlen citrom lereszelt h?ja
  • f?l citrom leve

A k?lest megf?ztem a v?z ?s a mandulatej kever?k?ben az ?des?t?szerrel ?s a van?li?val. Amikor megpuhult, beletette, a k?kusztejsz?nt, m?g egy pillanatig forraltam.
Ezt k?vet?en kb. az 1/3-ad r?sz?t elturmixoltam, majd vissza?nt?ttem az ed?nybe ?s beletettem a citromh?jat ?s a citromlevet, ezekkel is j?l elkevertem. Egy nagyon kr?mes massz?t kaptam. 

Ezt k?vet?en kih?t?ttem ?s r?kentem a tort?ra. (Nem volt sz?ks?g az ?sszesre, a marad?kot "elkanalazgattuk", nem esett nehez?nkre.)

Eredetileg nem terveztem bejegyz?st ?rni, ez?rt k?l?n nem f?nyk?peztem le a r?patort?t. A mellette l?v? narancsos-marcip?nos-kekszes s?ti is veg?n.






Folytats a blogon ... https://hogymegtudjuknezni.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s