Gizi Csárda (Székelyudvarhely, Nyírõ József u. 3.)

2011-09-25

sponsored links


Nem szívesen írom le, de ami tény, az tény: a ma román fennhatóság alatt álló területeken, ha nagyot fejlõdött is a vendéglátás minõsége a tíz évvel ezelõttihez képest, az átlagszínvonal bizony jócskán alatta marad az anyaországinak. Nem csoda, hogy a budapesti vendéglõkultúrán ?szocializálódva? kedves ismerõseink által nagy rajongással javasolt erdélyi vendéglõkre sokszor csak annyit tudunk mondani: megjárja. Nem volt ez másként a Gizi csárdában sem, holott ez a vendéglõ egy élõ legenda, tulajdonosa az eddig megjelent erdélyi szakácskönyvek legigényesebbjének társszerzõje, a nagyszakácsi ünnepségek rendszeres résztvevõje. 

A kiszolgálás egyébként nagyon kedves volt, s ami Erdélyben igencsak fontos: idõben érkeztek az ételek. (Sajnos, vélhetõen takarékossági okokból sok vendéglõ nem foglalkoztat kellõen népes személyzetet, ebbõl kifolyólag elõfordulnak a vendéglõi 20 perces "várakozási szabványt" megháromszorozó, megnégyszerezõ helyek.) Rendeltünk pacallevest, ami igen finom volt (talán kötözködésnek hat, ha azt mondom, örülnék, ha Székelyföldön lenne a pacallevesnek valami specifikuma, a Románia-szerte fogyasztotthoz képest - ez persze nem kifejezetten a Gizi csárdának, hanem minden helybeli vendéglõnek szól). Továbbá egy Hargita vegyes tálat, melyen normális esetben van töltött káposzta, sült kolbász, sült szalonna és cordon blue. Ezutóbbi nem sült át teljesen, nem is fogyott el, de hamar megegyeztünk kárpótlásképp egy adag bónusz somlói galuskában. S ha már a becseréléseknél vagyunk, külön értékeltük, hogy a töltött káposztát készséggel becserélték rántott gombára, mert egyikünk egyébként is a ...

Folytats a blogon ... dorozsmaiendre.blogspot.com/2011/09/g...

sponsored links

Keres?s