Gigantes plaki (paradicsomos s?lt ?ri?s feh?rbab)
sponsored links
Ez a s?lt paradicsomos bab a veg?k, s?t veg?nok kedvence lehet. T?m?ny umami ?z, valami isteni. Tavaly G?r?gorsz?gban kaptunk ilyet egy ?tteremben, friss feh?r keny?rrel, el??telk?nt. Siker?lt t?k?letesen olyanra elk?sz?tenem, amilyet ott k?stoltam. :) Egy?bk?nt nem csak G?r?gorsz?gra jellemz? ez a paradicsomos s?lt bab, hanem az eg?sz Balk?nra. K?sz?tik az alb?nokn?l is, szerbekn?l is, maked?nokn?l is (tav?e grav?e), kisebb elt?r?sekkel. A maced?nban, szerbben, alb?nban van paprika is.
Hozz?val?k 4 f?re el??telk?nt:
- 40 dkg nagyszem? feh?r bab
- 1 k?zepes fej v?r?shagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ev?kan?l ol?vaolaj
- 1 nagy bab?rlev?l
- ?r?lt bors
- s?
- 1 te?skan?l oregano
- 1 darabolt paradicsom konzerv
- 1 kis f?mdobozos s?r?tett paradicsom
- 2 csapottabb te?skan?l krist?lycukor
Az ?ri?s feh?rbabot be?ztatjuk 12 ?r?ra, majd nagyon enyh?n s?s v?zben megf?zz?k. Vigy?zzunk, hogy ne f?zz?k sz?t. Az ol?vaolajon megdinsztelj?k az apr?ra kock?zott v?r?s- ?s fokhagym?t, majd hozz?adjuk a darabolt paradicsomot ?s a s?r?tettet is. F?szerezz?k bab?rlev?llel, s?val, borssal, oreganoval, cukorral. Felforraljuk ?s f?zz?k 10 percig, majd hozz?keverj?k a megf?tt babot is, ?s egy kev?s f?z?l?t is adunk hozz?. J? b?s?ges l?ben legyen a bab, de azt kalkul?ljuk bele, hogy t?l hossz? l? se legyen rajta, mert akkor nagyon sok ideig tart els?tni rajta.
Tegy?k el?meleg?tett, 200 fokos s?t?be als?-fels? s?t?sre, ?s addig s?ss?k, m?g a paradicsomos szaft nagyja sz?pen els?l r?la, ?s bes?r?s?dik. Ez olyan b? egy ?ra lehet.
Hagyjuk kih?lni, majd ?vatosan keverj?k ?t, ?s szobah?m?rs?kleten t?laljuk friss feh?r keny?rrel.